Columns en Archief

Wondermiddel

12 February 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Altijd weer mensen die op zoek zijn naar het ultieme wondermiddel, het medicijn tegen alle kwalen. Zo iemand ben ik. En het goede nieuws is dat ik het wondermiddel heb gevonden. Het is geen pilletje, geen drankje uit het verre oosten of een formule die nog wacht op goedkeuring van de overheid.

Nee, het wondermiddel bestaat al sinds het mensheugenis; en het heet: werk. Nu staat u er wellicht niet bij stil, maar mensen die geen wondermiddel tot hun beschikking hebben, vallen vaak ten prooi aan allerlei psychische ziektes, zoals een depressie, een angststoornis of beklemmende dwangrituelen. Zo is Clara overdag alleen maar bezig om te controleren of haar rikketik wel werkt; en als zij ook maar even een oneffenheidje meent te bespeuren, dan geeft dat zoveel spanning dat het hartritme alleen al daardoor weer ontregeld raakt. En dat alleen maar omdat zij helemaal niet iets beters te doen heeft. Ook Gertie is er slecht aan toe sinds haar wondermiddel is afgepakt. Zij doet wel haar best om weer in aanmerking te komen voor een halve dosering, maar is zo vaak als ongeschikt aangemerkt dat zij nu met een depressie alleen maar naar haar schoenen kan staren. Wie het wondermiddel wel dagelijks tot zijn beschikking heeft, kan zich verheugen op een blakende (geestelijke) gezondheid, niet op zijn minst veroorzaakt door de aanwezigheid van structuur, vastigheid en bioritme. Ook verschaft het wondermiddel de gelegenheid om onder de mensen te zijn met als opvallende bijwerkingen: erkenning, constructieve kritiek en het belangrijke gevoel er helemaal bij te horen. De directe werking van het wondermiddel is er één die bijzonder krachtig is: het feit dat er weer eens iets nuttigs is verricht, draagt bij aan de overtuiging dat het individu een belangrijk verschil kan maken; en dat geeft weer voeding aan het gevoel van zelfvertrouwen en persoonlijke kracht. Tegelijkertijd heeft het wondermiddel ook het opzienbarende effect dat de mens zijn aandacht afleidt van zichzelf; en dat is weer belangrijk omdat uiteindelijk in het diepste van de ziel helemaal niets te ontdekken valt, behalve dan een schreeuwende behoefte om door alle andere mensen als waardevol te kunnen worden aangemerkt. Niet onbetekenend is natuurlijk ook dat het wondermiddel er voor zorgt dat de rekeningen kunnen worden betaald; en dat ook de bijbehorende kinderen iets van een zorgeloze jeugd kunnen beleven. Daar komt nog bij dat die kinderen zelf aan den lijve ondervinden wat het betekent als hun ouders het wondermiddel gebruiken. En goed voorbeeld doet volgen.

Nu wordt natuurlijk meer dan eens gewaarschuwd voor het feit dat het wondermiddel ook verslavend kan werken. Persoonlijk hoor ik tot de groep zwaar-verslaafden. Maar ik blijf het wondermiddel gewoon gebruiken tot ik er bij neerval.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • en mocht betaald werk niet in het assortiment zitten dan is er ook nog het vrijwilligerswerk. en vergis je niet, dat kan zo motiverend zijn, zo opbouwend, zo krachtig. voel je je weer mens tussen de mensen!!!!

  Rolf
  16/02/2018 17:32
  (5 jaren geleden)

 • In order to sign in your iCloud Account of your IOS device, your device should need to run on the latest version of IOS. Before login to your account, make sure that you have required details with you.

  www.icloud.com
  13/02/2018 11:50
  (5 jaren geleden)

 • Leuk stuk! Wat gewoon 'werk' al niet kan betekenen.

  Sander Spanenburg
  12/02/2018 09:19
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie