Columns en Archief

Woede is goed

30 May 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Natuurlijk. Woedend het huis van de buurman in de fik steken of vol woede een hond in de gracht schoppen, valt niet goed te praten. Alles wat uit woede de grenzen van de wet of menselijke waardigheid overschrijdt, is afkeuringswaardig. Maar er is ook een keerzijde: woede kan de mens zoveel energie geven dat hij, in positieve zin, boven zichzelf uitstijgt.

Neem alleen maar al die vrijwilligers die strijden voor goede doelen: hun daadkracht komt dikwijls voort uit woede en teleurstelling omdat weer eens een kwetsbare groep uit de samenleving wordt genegeerd. Woede is dikwijls ook nodig om een gevoel van eigenheid te ontwikkelen. Zo was Henk in zijn huwelijk altijd tegemoetkomend, aangepast en bereidwillig. Pas toen hij weer voor de zoveelste keer door zijn vrouw, in het bijzijn van familie en vrienden voor schut werd gezet en in woede ontstak, was hij in staat om voor zichzelf op te komen. Mettertijd was zijn vrouw alleen maar opgelucht en blij dat zij nu een man had die niet meer met zich liet sollen. Woede is daarmee een emotie die dikwijls samengaat met gedachten als ‘ik ben waardevol genoeg om rekening mee te houden’ of ‘ik ben niet minder dan een ander’ en ‘ik sta alleen nog klaar voor mijn medemens als ik met respect behandeld word’. Zo bekeken is het dus niet eens zo verkeerd wanneer iemand, voor langere tijd, in het verdomhoekje zit. Pas wanneer hij zijn eigen woede onderkent, zal hij stappen zetten om zich in positieve zin te doen gelden. Voor mij is het dan ook onbegrijpelijk dat opvoeders met de nek worden aangekeken wanneer zij in woede ontsteken als het kind zich misdraagt. Ik propageer geen mishandeling van het kind, maar zeg wel dat ouderlijke woede soms nodig is om het kind houvast te geven, om te leren wat goed en fout is. Ouders die in drift ontsteken hoeven zich daarom niet schuldig te voelen, al was het alleen maar omdat het kind dan beseft dat hij te ver is gegaan. Woedend worden om het vervolgens weer goed te maken, is een ijzersterke combinatie om de veiligheid in de (ouder-kind)-relatie te waarborgen.

Wie zijn woede onderkent, weet ook beter waar hij voor staat. De emotie mag dan een negatieve lading hebben, het zorgt er wel voor dat de mens zich wil inzetten voor beter.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • We will certainly state all the necessary attributes which you could quickly get from this acmarket application. So take a look on the listed below factor prior to utilizing this application.

  AC Market
  18/01/2018 07:48
  (5 jaren geleden)


 • Play the biggest selection of on the internet games

  happy wheels unblocked games
  03/11/2016 10:52
  (6 jaren geleden)

 • It's a great blog post and read it twice for better knowledge

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:48
  (6 jaren geleden)

 • I was very pleased to uncover this page. I want to to ray ban aviator thank you for ones time just for this wonderful read!!

  ray ban aviator
  28/07/2016 05:07
  (6 jaren geleden)

 • http://www.wijnbergenwijnberg.nl/media/columns-en-archief/sociale-intelligentie-2/#PageComment_32160

  assignment writing
  21/06/2016 14:35
  (6 jaren geleden)

 • interesting post, thanks to the author for the information!

  192.168.1.1
  15/06/2016 23:10
  (6 jaren geleden)

 • This post has helped me for an article which I am writing. Thank you for giving me another point of view on this topic. Now I can easily complete my article.

  Project Management Capstone Project Help
  11/06/2016 11:57
  (6 jaren geleden)

 • If you are going for best contents like myself, only pay a quick visit this web site everyday for the reason that it gives feature contents, thanks

  Marketing Research Homework Help
  11/06/2016 11:24
  (6 jaren geleden)

 • That was a very needy help for me.Thanks and keep sharing.

  Electrical Engineering Project Help
  11/06/2016 08:31
  (6 jaren geleden)

 • How dogs can be used to abuse it, the dog is used to eating. The so-called thirty-six roll two roll, fairy waddled.

  福利分享
  04/06/2016 03:59
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie