Columns en Archief

Wij en zij

13 March 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Wij zijn de mensen van de bestaande groep. En wij bepalen wel of zij, die andere mensen, er wel bij mogen horen. Soms willen wij ook bij een andere groep horen, maar dan bepalen zij, die andere mensen of wij er bij mogen horen. Zo is wij soms een zij, als ook is soms een zij ineens een wij.

Neem een sollicitant. Hij wil niets liever dan bij de bestaande groep mag horen. Maar zij, de groep die waakt over de bestaande orde, bepalen wel even of de aanvraag om er bij te horen zal worden gehonoreerd. In het geval dat de sollicitant het groene licht krijgt, zal hij na verloop van tijd ook onderdeel uitmaken van de bestaande groep; en in de positie komen dat ook hij mag bepalen of een nieuwkomer er bij mag horen. Zo is een zij later een wij en gelukkig niet meer een zij. Hoewel. Als de sollicitant, eenmaal wij geworden, weer bij een andere groep wil horen binnen de bestaande groep, dan is hij toch weer een zij. In families is het allemaal nog ingewikkelder. Dat is een groep waar je vanaf de geboorte bij hoort; en dat terwijl je misschien, na voortschrijdend inzicht, er helemaal niet bij wilt horen. Dan heb je het wij cadeau gekregen terwijl je liever een zij bent. Ook kan het zijn dat je op papier wel een wij bent, maar behandeld wordt als een zij. In dat geval is het wij toch een zij omdat zij bepalen dat jij als wij niet voldoet. Kom je als aangetrouwde de familie binnen, dan is het maar de vraag of je als wij beschouwd wordt. Vaker niet dan wel Gelukkig heb je met je eigen gezin weer een nieuwe wij en maakt het niet zo veel meer uit of je een wij of een zij bent binnen de familie van je partner. Ben je als aangetrouwde wel geaccepteerd als wij, dan geldt dat alleen zolang je getrouwd blijft. Ga je scheiden dan zal heel gauw duidelijk worden dat je er eigenlijk nooit bij had mogen horen.

Nieuwkomers zijn misschien wel zij, maar wij zijn ook soms nieuwkomers. Iedereen is dus een wij en een zij. Ook jij.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Een niemand is soms een iemand en dan weer een niemand.
  Margit

  Margit
  10/10/2017 10:45
  (5 jaren geleden)

 • is an apparent substitute of Google Play store. Aptoide apk is the best apk available now in the market. Exactly as in the Google Play store apitoide Apk you can find a massive number of applications and games available for absolutely zero

  aptoide apk
  04/08/2017 09:21
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie