Columns en Archief

Werk als vakantie

29 June 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Er zijn mensen die zeggen dat zij er naar uitkijken om op vakantie te gaan. Dat enthousiasme is invoelbaar: ‘ha vakantie, mooi toch, nou geniet er maar van’. Ja, dat is zoals iedereen op elkaar reageert. Maar voor mij heeft het vakantie-enthousiasme altijd iets bevreemdends.

Want uitgerekend op vakantie moeten mensen dingen doen waar ze helemaal niet goed in zijn. En in mijn psychologisch boekje is incompetentie de doodsteek voor plezier. Deze lijst van incompetenties is schier eindeloos. Zo zijn mensen helemaal niet geschikt om tussen lange rijen mensen geduldig op hun beurt te wachten. Kinderen laten dat ogenblikkelijk zien door gillend over de grond te rollen of wilde spelletjes te doen waar de andere wachtenden zich aan kunnen ergeren. Mensen kunnen ook helemaal niet heel lang achtereen met steeds dezelfde, andere mensen in één ruimte verkeren. En toch is dat wat vakantiegangers doen als zij met zijn allen in de auto en vervolgens in de caravan kruipen. Mensen zijn ook niet erg goed in staat om zonder structuur, zonder programma, zonder vooropgezet plan zichzelf te vermaken. Genieten van helemaal nietsdoen is zo moeilijk dat de meeste mensen van pure verveling vliegen gaan vangen of zich inbeelden dat ze het leuk vinden om schelpjes te verzamelen. Dat is ook de reden dat een minuut vakantietijd wordt ervaren als een uur. De tijd kruipt omdat er niets is wat de mens afleidt van zichzelf. Wat mensen ook helemaal niet kunnen, is zich echt ontspannen in een omgeving waar ze helemaal niet vertrouwd zijn. En toch is dat wat vakantiegangers doen: luisteren naar een taal die ze niet verstaan, rijden op wegen die doen verdwalen en slapen in een bed die de geur draagt van honderden voorgangers. De stress die mensen ervaren in een vreemde omgeving is normaal omdat het brein in een waakzame stand verkeert. Mensen houden ook helemaal niet van veranderingen en falen om constructieve oplossingen te bedenken als een (crisis)situatie daar om vraagt. En toch storten vakantiegangers zich in het ongewisse met de valse overtuiging dat het leuk moet zijn om iets avontuurlijks te beleven. Maar er hoeft maar één windhoos over de camping te waaien en de vakantiestemming is meteen bedorven.

Geen wonder dat mensen oplucht ademhalen als het gewone leven wordt hervat. Want tussen de vertrouwde collega’s kan iedereen doen waar hij echt goed in is; en zal het werk als de echte vakantie worden ervaren.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I must say you have put up a great effort in making this article. Keep sharing such posts

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:22
  (6 jaren geleden)

 • was looking for this information, I will add this site to your favorites!

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:22
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing.

  power divider
  26/08/2015 05:44
  (7 jaren geleden)

 • " vakantie is een illusie"
  Is mijn motto. Door veel voorbeelden die in uw stukje staan maar ook door het resultaat van de inspanning of reis. Eenmaal op de plaats van bestemming begint het verlangen naar thuis, je eigen omgeving en je eigen bed.
  Het grootse probleem dat alles leuk moet zijn en dat valt vaak vies tegen: het weer, de hitte, het eten, de bedden, het ongedierte en als laatste de kwijl en andere lichaamsvochten in de matras.
  Oost west thuis best
  Daan hoogendoorn

  Daan Hoogendoorn
  17/07/2015 19:32
  (7 jaren geleden)

 • Inderdaad. Je moet alleen werk accepteren dat je een vakantiegevoel geeft.

  Albert Meijer
  03/07/2015 15:46
  (7 jaren geleden)

 • I did a look for on the topic and discovered nearly all individuals will believe the fact with your weblog website web page website. This website has very good content. Please visit our site http://rubbermattingexperts.co.uk/rubber-matting.html and buy our rubber matting and rubber flooring

  Al
  03/07/2015 12:27
  (7 jaren geleden)

 • Inderdaad een Wijnbergse column. Leuk. Doch, enige nuance is op zijn plaats want:
  - Blij moment, goed voor den ouden dag van meneer Wijnberg: de psychologenkassa blijft rinkelen. Want echtelijke strubbelingen moeten opgelost worden. Met de column "Om de beurt" in ons achterhoofd blijft het een hele klus om te accepteren dat vrouwlief met rookwolken uit ieder oor een wasje op de camping erdoor staat te slingeren. Maar gelukkig kan er uitgekeken worden naar het luxer-dan-luxe vijf sterren wraakhotel volgend jaar (als ze dat redden tenminste).
  - Van vakantie kun je heel probleemoplossend gaan denken. Je moet heel vindingrijk zijn als je er ineens achterkomt dat alle tentharingen nog op zolder liggen. Dan begrijp je ineens waarom echtgenote vroeg: "Heb je de palingen ook meegenomen?" Huh? 't Was iets met vis. Is ook zo. :-) Niet boos worden, niet. 't Is vakantie en we hebben ALLE tijd. Of het nu gaat om een lekke band op dag 1 van je fietsvakantie, een mol die het campingterrein overneemt, er in Frankrijk achter komen dat ze alleen HEEL vieze hurktoiletten hebben.... Geeft niks. Want: vakantie! Laat het niet je goede humeur beinvloeden. Zen. En geniet.
  - Plan je vakantie bij voorkeur niet te ver van huis. Dan kun je eventueel de tentharingen alsnog ophalen of ehm... met vliegende vaart vervroegd de hele boel inpakken. Een provincie of twee verder en je bent er toch even helemaal uit. Ik heb zelf een paar succesverhalen. Echt.
  - "Altijd ben ik elders, altijd onrust in mijn kop. Op zolders wil ik graag naar kelders en ben ik in kelders, wil ik weer hogerop," aldus Youp van 't Hek. Uitkijken naar vakantie doet je ergens op verheugen (alweer zo'n blij moment, juich) en als je eenmaal met je wc-rol over de camping loopt, bekruipt je langzaam een gevoel: "O ja, thuis is het zo slecht nog niet." Win win. Wat wil je nog meer? Wat ben je bij thuiskomst dankbaar voor je eigen schone bed. Een oefening in dankbaarheid.
  - In dezelfde lijn: veel vakantieverhalen kun je plaatsen in de categorie: "Achteraf konden we erom lachen." Wat een napret! Op verjaardagen kun je nog jarenlang vooruit. "Weet je nog, toen...?" Ook is vakantieleed een universeel gegeven. Luister eens naar Youp van 't Hek's verhalen over de vakanties naar Frankrijk. "Stoned van de Fruittella zaten we op de achterbank." Zelfs herkenbaar als je d'r nog nooit bent geweest. Laten we maar niet beginnen over wagenziekte.
  - Op z'n tijd even niets doen is heel goed hoor, meneer Wijnberg. :-) Go with the flow. Oefen in een lange rij je mindfulness-skills. Hoewel je achter je oren moet krabben of het slim is om met temperaturen van 30 graden in de file naar het strand te gaan staan overigens. Twijfelmomentje. Dat dan weer wel.

  Voor de rest is het een kunst om kalm, beheerst en ontspannen in het dagelijkse leven te staan, zodat je niet perse vakantie nodig hebt om je te kunnen ontspannen en ontladen. Maar ja... theorie en praktijk he...

  Mariska
  30/06/2015 19:05
  (7 jaren geleden)

 • leuk geschreven! haha

  didi
  30/06/2015 11:47
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie