Columns en Archief

Wensen geen probleem

09 March 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Onvrede is normaal. Iedereen heeft wel iets wat aan zijn gemoed knaagt. Zo kunt u onvrede hebben omdat u zonder werk zit of omdat uw partner wel erg op de solistische toer is. Opvallend is wel dat mensen dikwijls hun eigen onvrede als problematisch ervaren. Maar onterecht.

Want wie onvrede ervaart, koestert ook een wens voor verandering. En daar kan ik het probleem niet van inzien. Als psycholoog heb ik natuurlijk dagelijks te maken met mensen die in alle toonaarden hun onvrede uiten. Zo kan een patiënt verzuchten dat zijn studie maar niet wil vlotten omdat hij zich gemakkelijk laat afleiden en gedane afspraken op de lange baan schuift. Om enige erkenning te geven aan de onvrede, kan ik vragen stellen als ‘heb je ook twijfels over de studie die je hebt gekozen’ of ‘ben je altijd een uitsteller als het om verplichtingen gaat’ en ‘heb je het gevoel dat je moet studeren omdat het van jouw ouders wordt verwacht’. Met antwoorden als ‘ja’, ‘nee’ en ‘misschien’ wordt niet zo heel veel duidelijker; en volgt meestal dezelfde verzuchting, maar dan iets anders verwoord: ‘ik baal er gewoon van dat ik tot nu toe geen enkele tentamen heb gehaald’. Dan zal ik een opsomming geven van alles wat de patiënt als ongewenst beschouwt om uiteindelijk de hamvraag te stellen: ‘wat zou je eigenlijk wel willen’? De patiënt antwoordt: ‘ik zou al blij zijn als ik elke dag drie uur geconcentreerd in de boeken zit’. Voor mij is de logische vervolgvraag: ‘en hoe wil je dat doel bereiken’? U raadt het al. De patiënt zegt, enigszins opgetogen: ‘daarvoor ben ik bij u’. Was ik in mijn jonge jaren nog zo dom om met suggesties te komen, tegenwoordig zeg ik: ‘dan ben je bij mij aan het verkeerde adres; want een mens die wenst, heeft geen probleem’. Enigszins verbouwereerd zal de patiënt om toelichting vragen. Daar ben ik dan weer niet te beroerd voor en zeg: ‘beter willen, anders wensen is geen psychische afwijking; het enige wat jou ontbreekt is een uitvoerbaar plan; maar daar heb je geen psycholoog voor nodig; daar ben je zelf slim genoeg voor’.

Mocht u zelf last hebben van onvrede, bedenk dan wat u anders zou willen. Nog belangrijker: neem verantwoordelijkheid voor de gewenste verandering door zelf initiatief te tonen. Zo negatief als onvrede wordt ervaren, zo positief is het dat er zoveel moois te wensen overblijft.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • That's great news and well deserved! :) Keep up the great work and I'm looking forward to the new and improved

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:28
  (6 jaren geleden)


 • Inzichtelijk post! Dit is extra gedachten voorbij onderwerp dat veel hielp me om te werken.

  safety vest
  29/03/2016 09:36
  (7 jaren geleden)

 • this is the online generator of facebook that can give you online fb password for your profile.

  hack fb account
  22/01/2016 19:30
  (7 jaren geleden)

 • Thank you for sharing.

  replica watch
  26/08/2015 05:57
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie