Columns en Archief

Vrouwencomplot

08 May 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Soms kan de man zijn vrouw niet bereiken. En als hij, thuisgekomen, aan haar vraagt waar ze dan is geweest, zegt zij meestal: ‘nergens, bovendien was mijn mobieltje niet opgeladen’. De man ruikt onraad, maar kan er zijn vinger niet opleggen. Nu is de vrouw van nature ongrijpbaar, maar dat verklaart niet alles.

Het echte verhaal zal ik nu uit de doeken doen. Zou het kunnen zijn dat de vrouw meer vreemdgaat dan hij doorheeft? Zou kunnen. Of is de vrouw op koopjesjacht en wil zij geen commentaar? Zou ook kunnen. Gelukkig ben ik als psycholoog in de positie om tot de kern door te dringen; en zal nu mijn bevindingen prijsgeven. Nu mag ik, uit hoofde van mijn beroep, niet uit de school klappen, maar ik doe het toch. Want mannen verdienen de kans om bij te blijven in deze tijd van womanpower. Welnu, al die vrouwen komen bij elkaar op geheime locaties om elkaar te versterken in hun vrouw-zijn. Maar nog belangrijker is het feit dat deze bijeenkomsten bedoeld zijn als tactiek-besprekingen: slimme afspraken tussen vrouwen om zodoende de bijbehorende mannen naar hun pijpen te laten dansen. Een belangrijke strategie wordt door het vrouwencollectief ‘verwar en heers’ genoemd: zodra iets van relationele harmonie voelbaar is, wordt hysterische onvrede geuit (‘ik moet hier ook alles alleen doen’); en als de mannelijke verwarring zichtbaar wordt, loopt de vrouw demonstatief weg. Hierdoor zal de man haar blijven volgen in een poging om de harmonie weer te herstellen. Altijd effectief als de man wat te zelfgenoegzaam op zijn laptop staart. Een heel andere tactiek heeft het vrouwencollectief de naam gegeven ‘stof tot nadenken’: een onmogelijke vraag wordt geponeerd (‘waarom ben je er nooit als ik je echt nodig hebt’) en als de man naar uitleg vraagt, dan zegt de vrouw: ‘als je dat zelf niet kan bedenken, dan hoeft het allemaal niet meer voor mij’. Aangezien hij alleen maar gaat nadenken als zijn verlatingsangst voelbaar wordt, kan de vrouw op deze manier er voor zorgen dat de man weer geestelijk bij de les is. Altijd werkzaam wanneer de man teveel tijd besteedt aan zijn motorfiets of biljarttafel. Tot slot de zie-je-dat-dan-niet-tactiek: De vrouw heeft dan iets veranderd aan haar uiterlijk of aan het interieur en zegt als de man thuiskomt van het werk: ‘zie je het dan niet?!’ Blind zoals de man dan is, zal hij uit schuldgevoel daarna meer tegemoetkomend zijn.

Geen paniek meer als de vrouw weer eens onbereikbaar is. Haar geheim overleg is alleen bedoeld om de liefde veilig te stellen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Weer een hoog gehalte aan stereotypen over de man/vrouw verhouding. In welke tijd leeft Wijnberg eigenlijk.

    Albert
    09/05/2017 14:05
    (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie