Columns en Archief

Vrouwangst

06 July 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Meer dan eens krijg ik jonge meiden in de praktijk die met gemak gezien kunnen worden als topmeiden: slim, geestig, vrouwelijk, verzorgd, aantrekkelijk en zelfredzaam. Ik kan dan ook niet mijn verbazing onderdrukken als zij hun probleem uit te doeken doen, samen te vatten als: geen vriend.

De enige verklaring is dan ook dat zij, met hun topkwaliteiten, mannen schijnen af te schrikken. Nu ben ik, als senior, inmiddels niet gauw af te schrikken voor welke vrouw dan ook. Maar in mijn jonge jaren was dat wel wat anders. Toentertijd leken veel vrouwen onbereikbaar; en vooral die vrouwen die als ‘echte vrouwen’ door mij werden gesignaleerd. Als student had ik daarom meestal verkering met meisjesvrouwen; jonge meiden die van meet af aan (en om onbegrijpelijke redenen) meer onder de indruk waren van mij dan andersom. Geloof het of niet, maar ik ben er zelfs voor in therapie gegaan; en heb met pijn en moeite mijn echte-vrouwen-angst overwonnen. Maar al te blij dat ik destijds die stap heb gezet omdat in inmiddels meer dan 40 jaar getrouwd ben met een power-woman. Maar genoeg over mijzelf. Voor andere (jonge) mannen heerst nog steeds die vrouwangst. En ook al is deze vrouwangst aan te merken als een mannenprobleem, uiteindelijk hebben veel vrouwen er behoorlijk last van. Want het is natuurlijk onzinnig om te verwachten dat de zelfbewuste vrouw zich gaat aanpassen, enkel en alleen om een vaste relatie in de wacht te slepen. Dat zou hetzelfde zijn als vragen aan Simone Halep om geblinddoekt tennis te spelen om op die manier de tegenstander ook eens te laten winnen. Nu zijn er wel vrouwen die zich net een beetje onzekerder voor kunnen doen dan zij in werkelijkheid zijn, om vervolgens met een lading aan complimenten de schuchtere man over de streep kunnen trekken. Maar wat deze vrouwen niet kunnen verbergen is dat zij ambitieus zijn, een carrière hebben, kritisch zijn en in hun eigen inkomen kunnen voorzien; iets wat menig man (onbewust) doet verzuchten: en waar ben ik dan nog voor nodig? Welnu, de man mag dan –voor even- onder de indruk zijn, dat hoeft hem niet te weerhouden gewoon het contact aan te gaan; en alles wat hij in zich heeft aan oprechte belangstelling in te zetten om op die manier alvast zijn luistervaardigheden op te krikken. Want als er al iets is waar de echte vrouw onder de indruk van kan raken, dan is het wel dat een man de moeite neemt om interesse te tonen. Let wel mannen: veel moeilijker is het niet (in het begin).

Het is natuurlijk behoorlijk zuur wanneer je als vrouw op zoveel fronten goed voor de dag komt; en dan juist in de liefde geen succes boekt. Misschien is het ook even wennen dat je, als vrouw, de man zo gemakkelijk kunt intimideren. Maar een uitnodigend knipoogje doet wonderen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie