Columns en Archief

Vrouw van nu

08 March 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Er zijn sportieve vrouwen, als ook slimme, lieve, mooie vrouwen; en ook nog wel een enkele haaibaai. Ik bedoel, elke vrouw is anders; en elke vrouw is uniek. Toch wil ik het vandaag hebben over de vrouw van nu; en dan vooral omdat zij in de afgelopen decennia een spectaculaire ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Hoe ik dit weet? Omdat ik elke dag wel weer een vrouw van nu op mijn spreekuur krijg, wat niet wil zeggen dat zij problematisch van karakter is. Nee, dat zij de gang naar de psycholoog maakt, is eerder omdat zij kritisch is; en dan vooral op zichzelf. Daar waar de man al gauw met tevredenheid in de spiegel kan kijken, heeft de vrouw van nu nogal wat kanttekeningen bij zichzelf, bijvoorbeeld omdat zij te weinig vanuit de heup schiet en te veel wikt en weegt. Toch kan gezegd worden dat de vrouw van nu goed gebekt is; en uitstekend kan verwoorden wat zij denkt en voelt; en dan ook vooral wat zij wil. Dat willen, is tegelijkertijd wat ingewikkeld. Want zij wil veel en dan nog iets meer. De vrouw van nu wil haar eigen talenten ontwikkelen en te gelde maken; en dan niet alleen maar om afhankelijkheid van een man af te wenden. Nee, zij wil ontdekken wie zij is en wat zij kan; en zichzelf op eigen waarde kunnen toetsen. Zo kan gerust gesteld worden dat de vrouw van nu ambitieus is; en onderhand op elke locatie in de samenleving te vinden is. In de gezondheidszorg en onderwijs is zij dominant aanwezig, zozeer zelfs dat de mannelijke dominantie verleden tijd is. De kans dat je een vrouwelijke huisarts of docent treft is vandaag de dag eerder groot dan niet. Ook in beroepsgroepen waar ooit geen vrouw te vinden was, is nu haar aanwezigheid opvallend, zoals achter het stuur van een vliegtuig, trein of bus. Deze posities zijn symbolisch voor wat zij wil: en dat is niet ergens achteraan zitten in afwachting van wat komen gaat. Nee, zij wil zelfsturend zijn; en neemt geen genoegen met de rol van bijrijder. Geen wonder dat ook haar verhoudingen met een eventuele levenspartner ingrijpend zijn veranderd. De vrouw van nu heeft geen moeite met haar rol van moeder of huishoudster, maar eist wel van hem een evenredig aandeel; en gaat niet thuiszitten in het geval hij een goed inkomen heeft. Ook is het niet alleen de man die (nog altijd) vreemdgaat. Bij alles wat hij doet of kan, denkt zij: wat jij kan, kan ik ook, waardoor op een nogal slinkse manier, de verhouding tussen hem en haar gelijkwaardiger is geworden.

De vrouw van nu is uitermate zelfredzaam; een gegeven die maakt dat zij een leven leidt die gekenmerkt wordt door vrijheid en persoonlijke keuzes. En die ontwikkeling gaat verder. Want ook nu, is de vrouw nog niet voldaan.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie