Columns en Archief

Voor jou

24 June 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Vandaag de dag is het de bedoeling dat mensen een passie hebben. En die passie moet zijn oorsprong vinden in het domein van de eigen geest; eentje die laat zien wat de persoon als individu, op eigen kracht, kan voortbrengen. Feit is alleen dat de mens pas in beweging komt wanneer hij gedreven is door liefde.

Daarom denken, voelen en zeggen mensen vaak: dit doe ik voor jou. Of ik het grappig, interessant of triest moet vinden, weet ik eigenlijk niet. Punt is wel dat er meestal met weerstand wordt gereageerd als mensen dit zeggen. Ik bedoel, wanneer zij zeggen: ‘dit doe ik voor jou’. Het antwoord is steevast: ‘ik heb liever dat je het doet voor jezelf; ik heb geen zin om verantwoordelijk te zijn voor jouw geluk’. Leuk bedacht, maar een belangrijke psychologische wetmatigheid is nu eenmaal dat wij, allemaal, wel verantwoordelijk zijn voor elkaars geluk; net zo als wij, allemaal andere mensen verdriet en teleurstelling kunnen bezorgen. Niemand is iemand zonder de ander; en dat gegeven maakt dat de mens nog het beste presteert wanneer hij iemand heeft om voor door het vuur te gaan. Net zoals ik, op dit moment in tijd, alleen maar kan schrijven voor jullie als lezers, zal weer iemand anders alleen zijn best doen om de was te strijken in de wetenschap daar iemand anders een plezier mee te doen. Natuurlijk kun je jezelf ook een plezier doen, maar menig alleenstaande weet hoe weinig verheffend het is om een potje te koken voor jezelf. De maaltijd alleen opeten smaakt ook al een stuk minder dan weer er in gezamenlijkheid wordt gegeten. Zo doen kinderen vooral hun best om hun ouders te plezieren als ook ouders hun best doen om hun kinderen gelukkig te zien. Dit gegeven zit ook achter het harde werken wat, met name, mannen laten zien. Als de man eindelijk iets heeft ontdekt wat hij goed kan, zal hij vooral zijn best blijven doen wanneer hij daarmee de goedkeuring in de wacht kan slepen van zijn partner. Dat is ook de reden waarom menig man kan protesteren als hij, thuisgekomen, ook nog eens het schuurtje moet opruimen. De man denkt: ‘ik heb mij de hele dag al voor jou uitgesloofd, waarom moet ik dan ook nog extra klusjes doen?!” Begrijp me goed, het is niet alleen de man die zijn energie steekt in de relatie door hard te werken. Ook de vrouw zal eindeloos vaak zijn onderbroeken wassen als blijk van haar liefde voor hem. Sterker nog, de enige echte reden om überhaupt iets te doen, is wanneer het doen ook echt kan worden gewaardeerd.

Op het grote wereldtoneel lijkt de mens alleen te streven naar macht, aanzien en rijkdom. Maar als het gaat om de mens als mens alleen, dan staat hij alleen van zijn stoel op: voor jou.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie