Columns en Archief

Voor dommetje spelen

28 June 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

‘Wie het weet, mag het zeggen’, is een populaire gezegde waar meer waarheid in schuilt dan menigeen denkt. De belangrijkste betekenis is dat de beurt toekomt aan degene die de vraag weet te beantwoorden. Extra betekenis krijgt deze uitdrukking door te beseffen dat ook zeggenschap toekomt aan eenieder die zich als ‘wetend’ manifesteert.

Kennis is macht, zo u wilt. Maar wie met zijn kennis de macht krijgt, heeft ook de plicht om zich verantwoordelijk te tonen. Vergelijk het maar met de winnaars van een parlementsverkiezing: zij moeten met hun kennis de maatschappelijke problemen oplossen. Zij zijn aan de beurt om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het omgekeerde is ook waar: wie het antwoord niet weet, komt niet aan de beurt: geen kennis, geen macht, en ook geen verantwoordelijkheid. Daarom hebben mensen die van niets weten het ook zo goed voor elkaar. Zij hoeven alleen maar een beetje dom te kijken, terwijl anderen de hete kolen uit het vuur halen. Getrouwde mannen, bijvoorbeeld, zijn hier heel bedreven in. Als de vrouw vraagt of het schuurtje ook een keer opgeruimd, de auto gewassen of de vakantie gepland kan worden, dan lijkt hij plotseling al zijn verstand verloren te hebben. Het geijkte antwoord is dan ‘ik weet het niet’ met leuke varianten zoals ‘misschien wel’, ‘zou kunnen’, ‘hoezo nu’, ‘niet mee bezig’, ‘goed punt’, ‘kan ik niet zeggen’, ‘kom ik op terug’ of ‘vraag het me op een beter moment’. Over getrouwd-zijn gesproken: dat is een verantwoordelijkheid die u wellicht helemaal niet wilt dragen. Heeft uw liefje daarom vragen zoals ‘hebben wij nu verkering’, ‘hou je wel echt van mij’, ‘zie je voor ons een toekomst’ of ‘wil je eigenlijk wel voor de relatie gaan’, kies dan voor onwetendheid met antwoorden zoals ‘goeie vraag’, ‘komt niks in mij op’, ‘ik sla even helemaal dicht’, ‘wat is houden van’ of ‘ik kan niet bij mijn gevoel komen’. In dat geval gaat uw liefje alleen maar harder lopen. Bent u toch getrouwd en heeft u het helemaal gehad met de lamlendigheid van uw partner, gaan dan voor onbepaalde tijd bij een vriend logeren met de mededeling aan uw partner dat u het allemaal niet meer weet. Het wonder zal niet uitblijven: uw partner heeft zijn verstand weer terug teruggevonden. Dan ineens weet hij wel hoeveel hij van u houdt, hoeveel steken hij heeft laten liggen, wat hij daaraan moet doen en waarom jullie zo goed bij elkaar passen. En hoe langer u blijft twijfelen, des te meer hij zijn best zal blijven doen.

 In mijn psychologische praktijk komen veel patiënten die het niet weten. Tenminste, dat beweren zij. Want als ik een acute vorm van Alzheimer-light voorwend, dan zijn zij toch zo dom nog niet.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • A tragedy around Pakistan is constantly on the worsen when relief resources and guide fall far wanting what is called for. More guide is frantically needed as being the potential for scores of fatalities takes place to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:09
  (5 jaren geleden)

 • haha, als ik heel eerlijk ben, gedrag ik mij precies zo. Mijn ex verwees dan altijd naar mijn moeder die te goed voor mij is geweest. Maar ik kon mij niet aanpassen omdat ik er het nut niet van inzag. Toch is het vreselijk asociaal! Ik ga echt aan mijzelf werken al is het tegen beter weten in....

  DJ
  10/02/2011 23:00
  (11 jaren geleden)

 • 87PyjY <a href="http://jgujdorwbsxm.com/">jgujdorwbsxm</a>, [url=http://migcjpaelxqt.com/]migcjpaelxqt[/url], [link=http://pfdvrscvoctb.com/]pfdvrscvoctb[/link], http://lcswciozfkns.com/

  jgkxeoyoxx
  23/08/2010 12:09
  (11 jaren geleden)

 • test

  martijn
  05/07/2010 18:38
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie