Columns en Archief

Vieze man

19 September 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Sommige mannen vallen op jongere vrouwen terwijl sommige jongere vrouwen vooral op oudere mannen vallen. Dit gegeven is niet zo vreemd aangezien de schoonheid van de vrouw uitblinkt in haar jonge jaren terwijl de man een laatbloeier is als het gaat om volwassenheid.

Toch zal de oudere man met een jonge vriendin algauw weggezet worden als ‘vieze oude man’, terwijl de diezelfde vrouw zal worden bestempeld als iemand met een vadercomplex. Voor het echtpaar zelf is dit nogal beledigend, vooral als zij gewoon van elkaar houden en een stabiele relatie onderhouden. De critici van dergelijke relaties zijn, vast en zeker, behept met een sterk gevoel van afgunst. Immers, geen (oudere) man die de verleiding kan weerstaan om zijn hoofd om te draaien als weer eens een mooie jonge vrouw voorbijloopt; en geen (jonge) vrouw zonder het verlangen eindelijk eens een (echte) man te treffen die geen moeder nodig heeft. Dit alles brengt mij tot de vraagstelling: wanneer kun je een man dan typeren als ‘vies mannetje’. Welnu, die vraag is niet eens zo moeilijk te beantwoorden omdat (vooral) jonge vrouwen hier wel raad mee weten. Zo zegt Anneke (23): ‘ik zit op salsadansles en daar loopt een man rond van in de zestig; en hij zoekt elke gelegenheid op om mij als danspartner te krijgen. Nu heb ik geen bezwaar om met hem te dansen, maar hij vroeg laatst of ik op mijn mobieltje een selfie wilde maken om het hem toe te sturen, een slinkse manier om ook buiten de dansles om contact met mij te zoeken. Echt een vies mannetje’. Ooit stond ik de rij van de supermarkt achter een oudere man die bleef staren naar het naambordje van de caissière: ‘zeg Karin, hoe bevalt het werk hier achter de kassa’, waarop de jonge dame zei: ‘alleen maar omdat ik verplicht ben om een naambordje te dragen, geeft jou niet het recht om persoonlijk te worden’. De man verliet de rij en ging ergens anders afrekenen. Ik was wel onder de indruk van de manier waarop de caissière voor zichzelf opkwam en noteerde in gedachte: gevalletje ‘vieze man’. Zo kom ik tot de volgende overdenkingen: 1) dat (ook) oudere mannen bevangen kunnen raken door jeugdige vrouwelijke schoonheid, is weliswaar begrijpelijk maar zullen des te meer moeten waken voor opdringerigheid. 2) Een (jongere) vrouw kan misschien wel vallen voor een oudere man, maar -zoals altijd- zal zij zelf kenbaar moeten maken iets meer te willen dan een vriendelijk praatje. Een vies mannetje ben je wanneer je, in de omgang met jeugdige vrouwen, niet je fatsoen weet te houden.

Veel oudere mannen met een jonge vrouwelijke schoonheid, hebben vaak ook veel geld. Diezelfde vrouw wordt dan ook weer bestempeld als ‘golddigger’. Dit zijn de gemakkelijke en voorspelbare vooroordelen van afgunstige omstanders. De ware aard van hun liefde, weet alleen het echtpaar zelf.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie