Columns en Archief

Vertrouwdheid

18 November 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Even het traditionele rondje lopen met de hond. Daarna, zoals elke ochtend, boterhammetjes smeren voor de lunch. En dan met een welgemeende kus afscheid nemen van uw levenspartner, zo vlak voordat u vertrekt naar het werk. Daar weet u wat u te doen staat, omdat u inmiddels het ritueel aan verplichtingen kunt dromen. Vertrouwdheid is een groot goed.

En vele malen belangrijker dan de meeste mensen beseffen. Alleen als die, o zo vanzelfsprekende, vertrouwdheid wegvalt, dan pas gaan de psychische alarmbellen rinkelen. Nu ligt de essentie van het probleem in het fenomeen van vertrouwdheid zelf. Juist omdat vertrouwdheid de mens het gevoel geeft van veiligheid en geborgenheid, is er geen reden voor waakzaamheid of speciale maatregelen. Door het ritueel van alledag telkens te herhalen ontstaat er in het brein een vorm van hypnotische trance die ook wel door mensen aangeduid wordt als: sleur. Niets nieuws onder de zon en gewoon doorgaan zoals voorheen. De mens wordt door zijn eigen behoefte aan vertrouwdheid als het ware in slaap gesust met als gevolg dat hij niet door heeft dat het nu juist die bestaande vertrouwdheid is dat maakt dat hij zo goed functioneert. En dat is ook de reden waarom ik er vandaag zo uitgebreid over schrijf. Want wie even wat verder kijkt dan zijn neus lang, wie even iets beter nadenkt dan gebruikelijk, wie even zijn hersenen iets harder laat kraken dan normaal, zal tot de conclusie moeten komen dat er in wezen helemaal niets vanzelfsprekend is. Het bedrijf kan u morgen de laan uit sturen, uw levenspartner kan per direct vertrekken en uw hond kan op het meest onverwachte moment het loodje leggen. Nu is de vraag gerechtvaardigd waarom ik u zo nodig bang wil maken. Waarom zou ik u over de dreiging van verlies willen alarmeren terwijl er misschien helemaal niets aan hand is; en u tevreden bent dat alles loopt zoals het loopt. Welnu, de reden van mijn bangmakerij is dat ik wil dat u, minstens één keer per dag, even ontwaakt uit uw comateuze toestand, om vervolgens als een helikoptertje boven uw eigen leven te hangen. En kijk dan vervolgens heel goed naar alles wat u heeft zoals u dat nu heeft. Misschien dat u dan de waarde van wat u heeft voor dat moment iets kan verhogen door het besef dat u het ooit niet had en dat u het ooit ook niet meer zal hebben.

Natuurlijk, het is een cliché om te zeggen alles en iedereen vergankelijk is. Maar het is tegelijkertijd maar weinigen gegeven om dit cliché in een positieve levenshouding om te zetten. En dan nog iets. Zeg nou eens tegen uw vertrouwelingen: ‘ wat geweldig dat je er nog steeds voor mij bent’.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Tja.
  Margit

  Margit
  13/10/2017 12:25
  (4 jaren geleden)

 • As we all know that Samsung has launched one of the best prime versions for Galaxy which is named as Samsung Galaxy J7 Prime

  How to Root Samsung J7 Prime
  06/10/2017 11:25
  (4 jaren geleden)

 • Deep web sites are something prominent one which you can nevermore guess

  dark websites
  04/08/2017 08:02
  (4 jaren geleden)

 • Your tragedy throughout Pakistan is constantly on the worsen while relief items and assist fall far less than what is essential. More assist is seriously needed because potential for numerous fatalities will begin to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:23
  (5 jaren geleden)

 • Sounds like a stream of consciousness. Am I right? Was it made by intent?

  custom paper writing service
  15/08/2016 10:52
  (5 jaren geleden)

 • Really an awesome place buddy

  Official Site
  13/10/2015 15:59
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie