Columns en Archief

Vakantiewerk

27 July 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

De bedoeling van vakantie is niets te hoeven. Weg van wat altijd moet. Weg van dagelijkse verplichtingen. Welnu, juist in deze sfeer van alles-kan-niets-hoeft, ligt een mooie kans om jezelf opnieuw uit te vinden; een vorm van geestelijke opruiming om zodoende, na de vakantie, bevrijd te zijn van alles waar je normaliter alleen maar last van hebt.

Nu is vakantiewerk gewoonlijk iets wat weggelegd is voor de jeugd: als medewerker in de horeca of als zeilinstructeur. De bedoeling is er dan vooral financieel beter van te worden. Het vakantiewerk dat ik voor ogen heb is bedoeld voor iedereen; om er persoonlijk beter van te worden. Vakantiewerk als in: werken aan jezelf. Zo ligt het voor de hand om de hoeveelheid lichaamsbeweging een beetje op te voeren. Niet overdreven, alsof je binnen een maand tijd jezelf moet klaarstomen voor de marathon. Nee, gewoon iedere dag een uurtje wandelen, fietsen of zwemmen. Kies dan wel een vaste tijd; dan zit dat alvast in je systeem. Misschien dat je ook last hebt van een overdosis aan tegemoetkomendheid: nee-denken en toch ja-zeggen. Dan is de vakantie een tijd bij uitstek om vaker te weigeren, af te zeggen of ergens nadrukkelijk niet aan mee te doen, met de simpele mededeling: ‘ik wil mij nergens toe verplichten, want ik heb vakantie’. En dan net zo lang oefenen totdat je er echt schik in hebt. Wellicht heb je ook last van sociale angst; en dan vooral als het gaat om spontane ontmoetingen met wildvreemden. Geen mooiere tijd dan de vakantie om te oefenen in kleine gesprekjes: ‘hallo, ik ben op vakantie, wat ben jij aan het doen?’ En dan goed luisteren en nog een paar vragen stellen, om na een paar minuten je weg weer te vervolgen. Even geforceerd over de drempel stappen om op die manier je mettertijd wat vrijer te voelen in het sociale verkeer. Het is mijn favoriete vakantiewerk; en een inspanning die, telkens weer, veel bijdraagt aan een sterk gevoel van zelfvertrouwen. En mocht je verlegen zitten om een levenspartner, dan zou je zomaar deze zomer het geluk kunnen afdwingen. Werken aan jezelf is voor iedereen anders en kan variëren van stoppen met nagels-bijten tot meer zeggen-wat-je-denkt, van gezonde maaltijden koken tot het bijhouden van een dagboek. En heb je last van familievervreemding, dan is de vakantie het uitgelezen moment om toenadering te zoeken. Gewoon de tijd nemen voor een goed gesprek om op die manier te onderzoeken of beter contact tot de mogelijkheden behoort. Is er geen verbetering, dan heb jij in ieder geval de voldoening van een mooi initiatief.

Na de vakantie begint een nieuw seizoen; en hoe mooi is het dan om een verbeterde versie van jezelf te kunnen presenteren. Als er, zoals altijd gevraagd wordt hoe je vakantie was, dan zeg je: ‘hard-werken’; een antwoord die de nieuwsgierigheid van menigeen zal prikkelen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie