Columns en Archief

Vakantie geen feest voor relatie

17 August 2009

Het had zo leuk kunnen zijn: heerlijk op vakantie, weg uit de dagelijkse sleur, eindelijk weer eens tijd voor elkaar. Maar dat blijkt voor veel stellen een desillusie. De afgelopen twee jaar behoorden juli en augustus tot de recordmaanden met het hoogste aantal echtscheidingsaanvragen. "Wij waren net op tijd terug", grapt Maria in een reactie op onze website. Het is soms een hele kunst om de vakantie zonder kleerscheuren door de komen.

In de vakantie wordt alles beter, dan komt het vast allemaal wel weer goed. Maar de vakantie is geen toverstokje, dat de relatieproblemen wegtovert. Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg verhoogt een vakantie juist de kans op conflicten: "We willen geloven dat we in de vakantie in een regelrecht paradijs terechtkomen, een walhalla. Maar een vakantie kost veel inspanning en dat reageren sommigen op elkaar af." Dat moet een bezoekster van de website van VROUW helaas beamen: "Wij hebben de zomer niet gehaald. Ik ging voor passie, hij voor passief. Dat bleek niet te werken." Voor verliefde koppels maakt het niet uit welke vakantiebestemming ze kiezen, al gaan ze een week in een kelder in Drenthe zitten zonder gas, water en licht, ze hebben het nog leuk. Want ze zijn verliefd, ze vinden elkaar geweldig, waar ze ook zijn. Maar na drie jaar is het oppassen geblazen. Dan is de roze wolk opgetrokken en dient de realiteit zich weer aan.
"Het op vakantie gaan op zichzelf is vrij onnatuurlijk. Je zit in een vreemde omgeving, het patroon waar je normaal in zit, wordt doorbroken. Je partner zit continu op je lip en er zijn geen vluchtwegen. Je bent totaal op elkaar aangewezen. En als je dan verschillende belangen hebt, dan neemt de kans op conflicten toe", legt Wijnberg uit.
Een bezoekster van onze website herkent zich daarin: "Onze relatie heeft in de vakantie inderdaad altijd meer problemen dan normaal. Mijn man wil heel lang van huis en ik wil na twee weken weer naar huis. Dan word ik chagrijnig. Dus het geeft altijd wel meer problemen." Gaan we aan het eind van de middag naar het strand, of moeten we per se weer op het heetst van de dag onze lichamen laten verbranden? En is het nou echt niet voldoende om één museum per dag te bezoeken, in Nederland gaan we toch nooit naar een museum?
Mannen en vrouwen hebben op vakantie vaak verschillende visies over hoe ze hun vakantie graag zouden willen invullen en daar kunnen ze ruzie over krijgen. Daarom is het volgens Wijnberg verstandig dat een van de twee zich dienstbaar opstelt en zich schikt naar de wensen van de ander: "Het is afhankelijk van de machtsverhoudingen binnen de relatie. Maar vaak heb je een dienende en een bepalende verdeling binnen een relatie. In mijn optiek zijn in 85 procent van de relaties de vrouwen bepalend.
Laat de vrouw dan ook de vakantie regelen, dat kan ze prima. Zij bepaalt dus de bestemming en wat jullie gaan doen die vakantie. Als zij graag een boekje leest op de camping, dan laat je haar haar boekje lezen. Want als zij het leuk heeft, is de sfeer goed en dan heeft hij ook een leuke tijd."
Het geheim ligt hem dus in het elkaar wat gunnen en met een beetje geluk zit er voor de dienstbare partner dan ook nog een lolletje in. "Eigenlijk is het zo dat de dienstbare partner in de vakantie krediet aan het opbouwen is. En dan is de ander weer meer bereid om wat water bij de wijn te doen. Als zij twee dagen een boekje heeft gelezen op de camping, zal ze ongetwijfeld opmerken dat haar man nu ook wel eens wat kan gaan doen wat hij leuk vindt. Het is per slot van rekening ook zijn vakantie. En op die manier gunnen beide partijen elkaar hun plezier en zijn ze niet bezig met hun eigenbelang te dienen. Want dan gaat het echt fout", zegt Wijnberg stellig.
In een reactie op de website van VROUW over dit onderwerp, is Paul uit Almere het daar roerend mee eens: "Een goed huwelijk begint met een goede instelling tegenover elkaar. Maar ik heb vaak de indruk dat egoïsme en zelfzuchtigheid in plaats van dienstbaarheid en het elkaar naar de zin willen maken het begin van de ellende tussen echtelieden is."

Echtscheiding
Aan het eind van de maand zullen er waarschijnlijk een kleine 3000 gehuwden een echtscheiding aanvragen, de overige vakantiekoppels hebben hun vakantie dus weer overleefd. Voor veel stelletjes kan een vakantie juist wel verfrissend zijn. Met een wijntje op het terras over de toekomst keuvelen of hand in hand over het strand lopen, dat kan natuurlijk ook gewoon een oppepper voor je relatie zijn.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • allegra tire specs or can i take adderall with vitamins or zerts or gracious acts in singapore or allegra wynne

  allegra-tire-specs
  29/03/2010 13:23
  (10 jaren geleden)

 • diet phentermine pill sale or phentermine online physician or carisoprodol phentermine y ellow or phentermine 30 mg or online pharmacy phentermine no rx

  diet-phentermine-pil
  29/03/2010 13:23
  (10 jaren geleden)

 • cipro and dogs or cipro rem sleep or elavil medicine or elavil information or elavil length of treatment

  cipro-and-dogs
  29/03/2010 13:21
  (10 jaren geleden)

 • Hello!

  acomplia
  19/03/2010 14:38
  (10 jaren geleden)

 • Aloha!

  acomplia
  17/03/2010 00:30
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie