Columns en Archief

Upgrade

11 May 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Van versie 3.2.0 naar versie 3.2.1 opwaarderen: dat is voor niemand vreemd meer. Allerlei (digitale) systemen moeten vandaag de dag, met enige regelmaat, een upgrade ondergaan; belangrijk om gebruikskwaliteit te kunnen garanderen. Maar de mens zelf mag niet achterblijven.

Ook hij heeft een upgrade nodig; en dan vooral van zijn liefdesleven. Feit is namelijk dat een eerste verliefdheid altijd samengaat met enthousiasme en verwondering om na een tijdje over te gaan in relatiepatronen die, net als in een digitaal systeem, behoorlijk kunnen vastlopen. Nu zullen vooral vrouwen de overtuiging hebben dat het vooral de programmatuur van de man is die aan een upgrade toe is; en zullen hem aanmoedigen (= opdragen) om beter op te letten, geduldiger te luisteren en vooral: haar zorgen serieus te nemen. Aangezien de man al zijn energie nodig heeft om zijn werkpotentie te gelde te maken, ervaart hij haar upgrade-pogingen als storende ruis op de lijn; en zal hij elke pop-up-waarschuwing gewoon in het prullenbakje deponeren. Bovendien is zijn werkgeheugen nogal beperkt; en heeft hij daardoor geen extra capaciteit om een oneindige reeks van vrouwelijke upgrades te downloaden. De man zelf kijkt doorgaans met enige verbazing naar de upgrades die de vrouw op haar zelf doorvoert; een schier oneindige proces van vernieuwingen die hem, na verloop van tijd doet verzuchten: ‘is dit nog wel de vrouw ( = de versie) die ik ooit leerde kennen?!’ Wat in ieder geval wel duidelijk wordt is dat zijn operationeel systeem haar upgrades niet meer lijkt te herkennen, waardoor hij soms nog wel iets van geluid hoort, maar geen mannelijk programma heeft die de bijbehorende beelden ondersteunen. Dit mondt meer dan eens uit in een verschijnsel dat ‘ruzie’ heet. Zij zegt dat er een probleem is die hij niet ziet; en dat klopt in zoverre dat hij nog steeds gebruik maakt van een systeem die niet compatibel is met haar upgrades. Nu is het niet zo dat de man totaal ongevoelig is voor upgrades. Maar als hij aan een upgrade denkt dan gaat zijn voorkeur uit naar een helemaal nieuw en jonger model; eentje die zo fris en onervaren in het leven staat, dat zij daadwerkelijk bewondering kan hebben voor alles wat hij aan kennis en vaardigheden heeft opgebouwd. Voor hem is een aantrekkelijke upgrade er eentje die zijn systemen ongemoeid laat; systemen die juist door haar worden gebruikt om er zelf beter van te worden. Want alleen zo wordt hij (op)gewaardeerd voor wie hij werkelijk is. Stapt hij daadwerkelijk over op een jonger model, dan gaat hem dat wel flink veel geld kosten, maar dat heeft hij er in de regel wel voor over.

Voor de vrouw is een upgrade van haarzelf zo natuurlijk als zwanger-worden. De man is allang blij als zijn vertrouwde systeem niet crasht. Probeer die twee systemen op elkaar af te stemmen: tja, dan krijg je kortsluiting.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie