Columns en Archief

uitstellen als levensstijl

31 May 2010
Door: jeffrey wijnberg

De daad bij het woord voegen. Even doorpakken. Het werk niet op de lange baan schuiven. Gewoon de koe bij de horens vatten. Het ijzer smeden als het heet is. Ja, de boel de boel laten is natuurlijk niet de bedoeling. Maar als puntje bij paaltje komt, kan de boog niet altijd gespannen zijn.

Iedereen denkt wel eens: ‘geef mijn portie maar aan Fikkie' of ‘aan mijn lijf geen polonaise'. Dat is het moment om de kat uit de boom te kijken. En wie de smaak te pakken krijgt, kan zelfs het uitstellen van zaken ontwikkelen tot een persoonlijke levensstijl. Voor die mensen gaat een wereld open die heel aantrekkelijk is.
Want de uitsteller zal al gauw ontdekken dat de meeste problemen zich vanzelf oplossen. Planten die onverzorgd blijven, bijvoorbeeld, gaan gewoon dood. En als kunstwerk kunnen die planten vervolgens symbool staan voor een wereld in verval. Altijd leuk om het bezoek mee te verrassen. Over bezoek gesproken: mensen komen en gaan, maar blijven na verloop van tijd gewoon weg als u niemand meer uitnodigt. En dat scheelt een hoop werk. Natuurlijk zijn er altijd lieden die blijven zeuren om een afspraak. Maar, die kunt u gemakkelijk kwijtraken met teksten als ‘ik zie wel even', ‘misschien een andere keer' of ‘daar kom ik nog op terug'. Het verwaarlozen van uw contacten heeft hetzelfde effect als een opslagruimte van spullen waar u niet naar omkijkt: na een tijdje weet u niet eens meer wat u heeft bewaard. En daarmee verdwijnt de gebruikswaarde als vanzelf. Een ander groot voordeel van het uitstellen is dat u het gevoel overeind houdt dat u het druk heeft. Het onbewuste brein weet namelijk precies wat niet af is en knaagt voortdurend aan uw gemoed; een fenomeen dat uiteindelijk leidt tot, wat ik zou noemen, constructieve verlamming, oftewel de gedachte: ‘ik moet van alles, maar ik kom tot niets'. Als uitsteller heeft u het dan al ver geschopt en zult u ontdekken hoe motiverend uw levensstijl is op anderen. Want alles wat u laat liggen zal, vroeg of laat, door uw medemens worden opgepakt. Uw scheiding wordt keurig geregeld door uw ex inclusief alimentatie. En uw hele familie gaat in therapie omdat zij last heeft van overbezorgdheid, woedeaanvallen en de neiging tot uitsloverij. Ondertussen hoeft u alleen maar wat televisie te kijken, de post op stapeltjes te leggen of te fantaseren over wat u zou kunnen doen.

Gelukkig hoeft u niet uw vingers te branden aan alles wat fout kan gaan als u wel in actie komt. De wereld draait ook door als u zich er niet mee bemoeit. En als toeschouwer is het een genot om te zien hoe anderen wel de mist in gaan.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • bbbbbbbbbbbbbbbb

  Bob van Pel
  23/08/2011 23:09
  (11 jaren geleden)

 • Briljante column! Met veel gevoel voor humor geschreven.

  PV
  03/06/2010 22:49
  (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie