Columns en Archief

Uitsloverij

31 August 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

De man zit en zapt. Veel meer komt niet uit zijn handen, zo wordt dikwijls beweerd. Maar het tegendeel is eerder waar. Menig man rent zich rot; en dan vooral om in haar gunst te komen. Maar het effect van zijn uitsloverij is er niet één van succes; en zal hij meer dan eens verzuchten: ‘ik zou niet weten wat ik nog meer moet verzinnen om iets van erkenning te krijgen’.

Nu is die man die hierboven beschreven staat ondergetekende zelf, maar dan wel in zijn jonge jaren. Ook ik had de overtuiging dat ik vooral veel indruk moest maken op mijn vriendin om op die manier veel waardering in de wacht te slepen. Nu moet wel gezegd worden dat mijn uitsloverij in eerste instantie wel effect sorteerde: dat ik zoveel voor haar overhad, was wel genoeg om haar het ja-woord te laten geven. So far, so good. Echter, na verloop van tijd was mijn uitsloverij eerder aanleiding voor veel ruzies; en dan vooral omdat mijn vrouw mij als dwingend begon te ervaren. Ze had gelijk, zoals altijd. Alleen het duurde wel heel erg lang voordat ik dit kon inzien. Ik bedacht allerlei initiatieven; en was dan behoorlijk in mijn wiek geschoten als zij niet iets van enthousiasme toonde. Het grote inzicht kwam toen mijn zwager een keer tegen mij zei: ‘je hoeft je niet zo uit te sloven; je hoeft alleen maar bij gelegenheid te vragen wat zij zou willen om vervolgens haar wens in vervulling te laten gaan’. Ook hij had gelijk. Want toen ik vanaf dat moment mijn eigen plannen in de prullenbak gooide en de moeite nam om haar verlangens serieus te nemen, waren en er geen ruzies meer; en verscheen steeds vaker een glimlach om de mond van mijn vrouw. Let wel: ik vat hier in een paar zinnen samen wat over een periode van jaren heeft plaatsgevonden; en is mijn hoop dat ik een handjevol mannen iets van relationele ellende kan besparen. Feit is wel dat het hebben van een harmonieuze liefdesrelatie niet altijd zo eenvoudig is. En dat heeft alles te maken met de tegenstrijdigheid van vrouwelijke signalen: enerzijds wil zij dat de man zelf bedenkt wat er zoal gedaan moet worden, anderzijds moeten zijn plannen wel in haar straatje passen. Laat ik duidelijk zijn: de man is alles behalve een helderziend; en heeft hele concrete aanwijzingen nodig om te weten wat zij wil. En dat telkens weer. Met de vrouwelijke uitspraak ‘hij zou allang moeten weten dat’, daar kan hij niets mee.

De man kan behoorlijk op stoom komen in zijn rol als uitvoerder. En hij heeft er ook geen enkele moeite mee om extra moeite te doen. Hij moet alleen niet vergeten om te vragen de bedoeling is. Ik bedoel, haar bedoeling. Alleen dan zal zij hem kunnen waarderen. En dat hoort hij graag.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie