Columns en Archief

Tussenjaar

04 January 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is 2021. En veel mensen zullen zich afvragen wat voor een jaar het wordt. Welnu, daar ga ik nu antwoord op geven. 2021 wordt een tussenjaar: het jaar tussen het niet-normaal en het nieuwe-normaal, het jaar tussen jammer-nog-niet en gelukkig-weer-een beetje en het jaar tussen alles-op-de-pauzeknop en langzaam-weer-vooruit.

Een tussenjaar is enigszins een nep-jaar, maar toch ook een jaar waar heel erg zachtjes muziek in zit. Om vat te krijgen op wat in het vat zit, is het handig om een tussenjaar te vergelijken met een tussenrelatie. En voor wie niet weet wat een tussenrelatie is: een tussenrelatie is een relatie tussen twee echte relaties in; een relatie die als overbrugging dient tussen een oude liefde en een nieuwe liefde, een relatie die goed genoeg is om pijn en verlies te verwerken, maar net niet goed genoeg is om duurzaam te heten. Nu is het wel zo dat mensen die in een tussenrelatie zitten dat zelf vaak niet weten of als zij het al kunnen weten, gewoon zullen ontkennen. Het zit nu eenmaal in de menselijke natuur om jezelf voor de gek te houden; en dat wat een beetje namaak is toch voor echt te zien, gewoon om het gevoel te houden heel goed bezig te zijn. Dat zal ook gebeuren met het tussenjaar: niemand die overtuigd zal beweren dat hij, met 2021, in een overgangsritueel zit, maar juist helemaal weer bezig is zoals het in een echt jaar hoort te zijn. Pas in 2022 zullen enkelingen eindelijk toegeven: ‘ja, 2021 was een tussenjaar omdat ik nu pas kan leven zoals ik het eigenlijk wil’. 2021 zal goed genoeg zijn om alle pijn en verlies te verwerken, maar niet goed genoeg zijn om duurzaam te heten. Zo gaat dat met een tussenjaar, net zoals dat gaat met een tussenrelatie. Kenmerkend aan een tussenjaar is ook dat alles wel in voorwaartse beweging lijkt te gaan, maar dan wel in een slakkentempo. Misschien dat menigeen zich, bijvoorbeeld, erop verheugt om eindelijk gevaccineerd te worden, maar geloof mij: je bent pas aan de beurt als je de hoop al hebt opgegeven. En misschien dat je uitkijkt naar het moment om eindelijk die mondkapjes in de prullenbak te kunnen gooien. Maar geloof mij: die kunnen pas definitief aan de wilgen worden gehangen als Arjen Robben voor FC Groningen een hattrick scoort. Ja, een tussenjaar biedt wel perspectief, maar een perspectief die alleen zichtbaar is voor mensen met creativiteit en optimisme. Een tussenjaar is een jaar van net-niet-niks naar toch-weer-wat; een jaar van lang gewacht, stil gezwegen naar niet gedacht en toch gekregen.

Het is 2021: het jaar waarin iedereen vol gas wil geven, maar nog even op de handrem leeft. Het wordt een jaar waarin soms een hartelijke lach verschijnt, maar nog niet van compleet-in-een-deuk-liggen. Dat komt nog wel, maar niet nadat iedereen eerst is uitgehuild.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie