Columns en Archief

Trouwlicentie

11 November 2007
Door: Jeffrey Wijnberg

Om auto te mogen rijden, heeft u een rijbewijs nodig. Is het uw bedoeling om een eigen huis te bouwen, dan is een vergunning vereist. En wilt u zich kapper, dokter of accountant noemen, dan zult u toch echt de benodigde diploma’s moeten halen.

Logisch, want alleen met voldoende kennis, vaardigheden en begrip van de regels kan de mens acteren in een wereld waarin hij ook verantwoordelijkheid draagt tegenover zijn medemens. Wie een zekere status verwerft, wordt ook geacht deze status waardig te zijn.
Het wordt daarom hoog tijd dat beoogde huwelijkspartners eerst een examen moeten afleggen voordat zij als getrouwden door het leven mogen gaan, al was het alleen maar om te voorkomen dat kinderen moeten lijden onder de relationele incompetentie van hun ouders.
Als zelfbenoemde voorzitter van de NVKH (Nederlandse Vereniging voor Kwaliteitsbewaking van het Huwelijk) stel ik daarom voor om het trouwbewijs alleen uit te geven aan geliefden die voldoen aan de volgende acht voorwaarden:
1) Vaardigheid in het dagelijks uitspreken van waardering zoals met een compliment (wat kook je toch lekker), in de vorm van algehele dankbaarheid (wat ben ik een geluksvogel dat ik jou heb), en blijk van betrokkenheid (vertel nog eens meer over hoe het vandaag op je werk was).
2) Sportiviteit in het ontvangen van kritiek (wat een voorrecht dat je met mij meedenkt), constructiviteit in het geven van kritiek (je zou mij een groot plezier doen door even mee te helpen), en het afzweren van gezeur, getreiter, gebrom, gemopper, geneuzel, geklier, gedram, gezanik en gemekker.
3) Een ontwikkeld en getraind vermogen om, bij conflicten, als eerste ’sorry’ te zeggen, met een doorleefd besef dat geluk beter is dan gelijk. 4) Bereidheid om mee te denken, mee te plannen en mee te werken in het verwezenlijken van de dromen, wensen, en verlangens van de ander (als jij een winkeltje wil beginnen, dan wil ik mijn werktijden best wel aanpassen).
5) Het begrip van ’thuiskomen’ te willen eerbiedigen, wat concreet betekent dat de ander altijd uitbundig wordt verwelkomd als hij weer de drempel van de voordeur overstapt (wat ben ik blij om je te zien).
6) Absolute toezegging nooit en te nimmer iets te ondernemen wat aan de partner verzwegen zou moeten worden, omdat elke vorm van leugen en bedrog het fundamentele vertrouwen in elkaar blijvend schaadt.
7) Genegenheid kunnen tonen door geduldig luisteren, fysieke aanraking, intimiteit zonder seksuele verwachtingen, goed oogcontact; en door de ander veelvuldig en hartelijk toe te lachen.
8) Een dagelijks en actief bewustzijn te hebben van het concept ’hoe leuk ben ik om mee samen te leven’ met de bereidheid om door de ander gecorrigeerd te worden.
Eenieder die slaagt voor zijn trouwexamen, zal om het jaar gecontroleerd worden door de Inspecteur voor Trouwbewijzen, waarbij een positieve verklaring van goed gedrag, afgegeven door de wederhelft, goed is voor verlenging van het trouwbewijs. En wie zijn trouwlicentie kwijtraakt, krijgt verplichte bijscholing met taakstraf.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: zo 11 nov 2007, 00:00


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This easy step-by-step guide shows you how to make a woman squirt when she ejaculates.Both scientists and porn auteurs have spent decades arguing over the puzzling phenomenon known as female squirting.This guide to squirting is not an instructions manual.

  Squirting Guide
  03/01/2018 07:10
  (5 jaren geleden)

 • 1,2,3,4, en 5 is onzin.
  Veel te overdreven.
  Margit

  Margit
  12/10/2017 20:14
  (5 jaren geleden)

 • this is my lucky day.

  VivaVideo for ipad
  16/04/2016 06:20
  (7 jaren geleden)

 • this is my lucky day.

  VivaVideo for ipad
  16/04/2016 06:20
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie