Columns en Archief

Therapie in 2011

03 January 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Modetrends worden geassocieerd met kleding, kunst, muziek en architectuur. Toch slaat de tijdsgeest ook zijn slag in de psychologie. Wat ooit traditie was, wordt algauw als achterhaald gezien. Nieuwe idee‘n en behandelingswijzen doen hun intrede, waardoor mensen met problemen op het spreekuur van de psycholoog zich moeten schikken in die tijdsgeest.

Een belangrijke trend in 2011 is dat therapie kort, rationeel en praktisch van aard moet zijn. Als patiënt mag u zich niet wentelen in emotionele verhalen over het verleden. Het gaat om het ‘nu’ en vooral: niet zeuren, maar poetsen. Mocht u daarom het idee hebben opgevat om bij een therapeut wat egoversterkende aandacht te halen, dan komt u bedrogen uit. U moet, als pati‘nt, een concrete vraag hebben (‘hoe stop ik met piekeren’) die op de toekomst gericht moet zijn (‘wat moet ik doen om constructiever te denken). U krijgt dan een stappenplan aangereikt die evengoed via internet kan worden afgewerkt. Direct contact met een levende therapeut wordt vandaag de dag als overbodig gezien. In het komend jaar gaat het eerder om het verwezenlijken van uw levensdoelen dan om het ervaren van een warm bad van onvervalste (professionele) liefde. Dat zoeken naar liefde doet u maar in uw eigen tijd. Als u dan toch een echte afspraak maakt, dan moet u weer niet verbaasd opkijken wanneer de therapeut afkomstig is uit het bedrijfsleven. Hij heeft geen formele opleiding in de psychologie maar afficheert zich nu als levenscoach. Zeker, in 2011 is ervaringsdeskundigheid ‘hot’. Bent u klaar met de behandeling, dan kunt u ook zelf anderen helpen met het herkennen van hun valkuilen, het begrijpen van hun allergiën en het oplossen van blinde vlekken. Door de financiele crisis is er geen tijd en geld om volledige persoonlijkheidsveranderingen te ondersteunen. Dat betekent ook dat ‘echt geluk’ plaats moet maken voor nuchtere tevredenheid. In die zin is 2011 weer een stap terug in de tijd en zal uw therapeut niet echt onder de indruk zijn wanneer u een relatieprobleem heeft. Met het aloude ‘tel uw zegeningen’ in zijn achterhoofd zal hij zeggen: ‘wees blij dat u een relatie heeft’, gevolgd door de vraag: ‘wat heeft u dan voor geweldige eigenschappen dat iemand het leven met u wilt delen?’ En zo staat u in 2011 in een paar seconden tijd weer met beide benen op de grond. Geen hoogdravende spirituele zoektocht naar de diepere lagen van uw ware identiteit, maar een harde, gezonde confrontatie met uw eigen oppervlakkigheid.

Heeft u een trauma, dan kan uw hulpverlener de emotionele lading neutraliseren terwijl de herinnering intact blijft. Zo profileert de therapeut zich, anno 2011, steeds meer als een hersenchirurg. En zoals voor elke snijdokter geldt: hij hoeft niet aardig te zijn, maar effectief.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Here we will see how to download Aptoide Apk and how to get Aptoide for PC. Today we are going to have a discussion on how to download Aptoide iOS for iPhone, iPad.

  Aptoide
  05/10/2017 07:09
  (5 jaren geleden)

 • good work nice info menn

  Yari Pop
  23/08/2011 23:04
  (11 jaren geleden)

 • De rationele benadering van zieleroerselen is een grote verdienste van de huidige tijdgeest.
  Afgelopen met het masseren van de ziel op kosten van de ziekteverzekering !
  Afgelopen met het ontwikkelen van een zieligheidsprofiel omdat men de verantwoordelijkheid voor eigen positieve levensinvulling wenst af te wentelen op de samenleving!
  Met uitzondering van genetische en door chemische processen in het lichaam veroorzaakte, problematiek: geen sociale en financiële bijdrage om het eigen ego door gejeuzel en gejengel uit te vergroten.


  06/02/2011 13:59
  (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie