Columns en Archief

Telkens verliefd

01 September 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

De één beleeft het nooit, de ander hooguit twee keer in zijn leven. Maar er zijn ook mensen die om de haverklap verliefd zijn; wat ook weer niet wil zeggen dat zij van de ene verhouding in de ander stappen. Want het kennen en koesteren van een verliefd gevoel, wil helemaal niet zeggen dat daar, als vanzelfsprekend, een relatie uit moet voortvloeien.

Sterker nog, het aangaan van een relatie is nu juist de meest effectieve manier om het verliefde gevoel de nek om te draaien. Daarom is de mens gezegend wanneer hij, binnen de veiligheid van een vaste verhouding, daarbuiten in vervoering kan geraken door willekeurige anderen die zijn pad kruisen. Het verliefde gevoel wordt doorgaans opgewekt door ogenschijnlijke niemendalletjes: de oogopslag van het winkelmeisje, de subtiele lach van de tennisleraar of de sonore stem van de tapijtlegger. De minste of geringste beweging, uitdrukking of gebaar kan het begin zijn van een opwindende fantasie die grenzeloos is. Het fantaseren is logisch. Want verliefd-zijn komt voort uit een intens gevoel van gemis dat in de verbeelding wordt opgeheven. Het is die (anonieme) ander die tegemoet kan komen aan dat onvervuld verlangen (naar erkenning, naar nabijheid, naar verbondenheid) zonder dat die ander daar zelf weet van heeft. En niet alleen heeft die ander daar geen weet van, hij kan wellicht ook helemaal niet tegemoetkomen aan dat verlangen. Maar daar gaat het ook niet om. Voor de verliefde ziel gaat het om het feit dat hij, in de beslotenheid van zijn eigen binnenwereld, kan genieten van zijn eigen gefantaseerde werkelijkheid; van de persoon zoals hij haar (of zij hem) wenst te zien, in plaats van af te knappen op hoe hij (of zij) daadwerkelijk is. Nu is het wel zo dat, bij gelegenheid, de verliefde ziel zijn bewondering kan laten blijken op een manier die rustig gekenmerkt mag worden als onschuldig flirten. Het is een manier van doen die het verliefde gevoel in stand houdt zonder dat hij zich hoeft te verliezen in relationele verwikkelingen. Dat laatste is belangrijk omdat het toegeven aan de verliefdheid in de vorm van een heuse affaire uiteindelijk alleen maar verliezers kent, behalve wanneer beide partners relationeel beschikbaar zijn. En dan nog is de teleurstelling vaak groot als op termijn- blijkt dat de verliefdheid is verbleekt. Zo bekeken is verliefdheid goed te vergelijken met de bewondering die iemand kan koesteren voor een leermeester, een muziekidool of een ander creatief, succesvol persoon: genieten van iemand anders die een eigen, dieper verlangen ook echt waarmaakt.

Wie telkens verliefd is, hoeft niet aan zichzelf te twijfelen. Iets dat zelden voorkomt, wijkt wel af van de norm, maar is daarom geen afwijking. Al helemaal niet als het leven er kleurrijker door wordt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • A decent bit of composing requires a great deal of research and diligent work. However, keeping in mind the end goal to remain centered and keep yourself from trading off on quality, you should be totally intrigued by it too.

  Essay Writer Uk
  13/10/2017 09:53
  (5 jaren geleden)

 • Shockingly, if your exposition point is extreme and you appreciate it, at that point its absolutely impossible you will direct an exhaustive research and endeavor to compose a brilliant paper.

  Essay Writer Uk
  13/10/2017 09:51
  (5 jaren geleden)

 • what does it feel like? envision staying there tending to your very own concerns, and a block tumbles from the sky, striking you straightforwardly in the head. the block at that point falls onto your chest making your heart about detonate. this will get you near the sentiment adore. not to state it's terrible, but rather it hits you beautiful hard...in great ways as well.

  Custom Essay Writing Service
  04/10/2017 15:36
  (5 jaren geleden)

 • what does it feel like? envision staying there tending to your very own concerns, and a block tumbles from the sky, striking you straightforwardly in the head. the block at that point falls onto your chest making your heart about detonate. this will get you near the sentiment adore. not to state it's terrible, but rather it hits you beautiful hard...in great ways as well.

  Custom Essay Writing Service
  04/10/2017 15:36
  (5 jaren geleden)

 • Thanks for sharing nice and great post.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:48
  (6 jaren geleden)

 • The post is written in very a good manner and it contains many useful information for me.

  192.168.l.l
  14/08/2016 12:04
  (6 jaren geleden)

 • This is really a special moment in knowing about the proper things there. thanks for to shairing this information.

  Hairextensioncheap.com
  30/12/2014 07:36
  (8 jaren geleden)

 • Leuke reactie, Jan!

  Lisa
  22/09/2014 15:29
  (8 jaren geleden)

 • "Wie telkens verliefd is, hoeft niet aan zichzelf te twijfelen. Iets dat zelden voorkomt, wijkt wel af van de norm, maar is daarom geen afwijking."

  Die begrijp ik niet. Prijs me gelukkig een van die personen te zijn die regelmatig "verliefd" is. Wordt hier beweert dat het zelden voorkomt dat mensen telkens verliefd zijn?
  Ik noem het geen verliefdheid maar houden van, ja ik houd van mensen. De een meer dan de ander en herken regelmatig een gevoel dat misschien het best te omschrijven is als verliefdheid. Dit kunnen mannen vrouwen, jonge, oude mensen en uit alle sociale lagen van de bevolking zijn. Zij roepen een onbeschrijflijk gevoel op van genegenheid en mijn hart juicht als ik in hun nabijheid ben. Je wil graag meer tijd met ze doorbrengen en weet dat dit niet realistisch is. Ja ik zou ze uit dankbaarheid wel een knuffel of hartelijke omhelzing willen geven in de hoop dat ik daarmee iets zou kunnen laten voelen wat zij met mijn binnenste doen. Helaas weet ik dat dit niet zomaar kan. Ik zou graag een puzzelstukje van hun geluk willen zijn. En zoals in het artikel benoemd niet uit op een relatie! Dat zou de ruimte voor anderen doen krimpen en los daarvan, ben al 21 jaar getrouwd en wil dat minimaal verdubbelen.

  Jan
  13/09/2014 10:40
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie