Columns en Archief

Tegenbeelden

13 February 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Een goed voorbeeld doet volgen, zo luidt het spreekwoord. En de meeste mensen zouden zeggen dat er een kern van waarheid in zit. Maar wie naar de dagelijkse praktijk kijkt, zal eerder het omgekeerde waarnemen: goede voorbeelden worden genegeerd omdat mensen meer waarde hechten aan hun eigen ideeën.

Zo zijn er in de wereld al heel wat excellente oplossingen bedacht voor betaalbare zorg, een gestroomlijnde verkeerscirculatie of drugshandel zonder criminaliteit. In plaats van het goede voorbeeld te volgen, volharden bestuurders, regeringen en beleidsmakers in hun eigen plannen, ook al is de uitkomst van bedenkelijke kwaliteit. Ook als het gaat om individuele kwesties, zal de mens eerder zijn eigenwijze weg volgen, dan dat hij zich iets aantrekt van het deugdelijke advies van anderen. Zo kunnen ouders wel het goede voorbeeld geven om niet te roken, op tijd naar bed te gaan of gezond en vers eten te bereiden, kinderen willen toch per se zelf het wiel uitvinden, om vervolgens, na veel omtrekkende bewegingen misschien eens toe te geven dat het ouderlijke voorbeeld –toentertijd- niet eens zo slecht is geweest. In alle gevallen, of het nu gaat om het collectief of het individu, zal sprake zijn van arrogantie: mensen vinden zichzelf zo fantastisch dat zij de prestaties van anderen op voorhand afwijzen. Want het volgen van andermans ideeën, wordt als zwaktebod gezien, al was het alleen maar omdat ‘volgzaamheid’ geassocieerd wordt met het karakter van een slapjanus. Zo bekeken is het beroep van ‘adviseur’ daarom aan te merken als een wassen neus. De goed betaalde adviseur kan nog zoveel kennis van zaken hebben, nog zoveel ervaring en nog zoveel werk hebben verricht om goed beslagen ten ijs te komen, zijn klanten zullen doorgaans het advies naast zich neerleggen omdat zij het een onverdraaglijk idee vinden dat iemand anders het beter zou weten. Een goede psycholoog is daarom ook heel erg terughoudend in het geven van oplossingen en adviezen; niet omdat het hem aan antwoorden ontbreekt, maar omdat hij geen zin heeft om parelen voor de zwijnen te gooien.

Zelf praktiseer ik het geven van ‘tegenbeelden’. Door foute oplossingen geweldig aan te prijzen, kiezen mijn patiënten dikwijls voor het gezonde verstand. Zo ben ik dan de therapeutische gek die rechtgezet moet worden.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Beards are awesome. But in order to stay that way, we have to maintain them. Here's our review and guide of the best beard trimmers 2017. We've put together this list of the best beard razor for the guy who likes to groom.

  Best Beard Razor
  10/10/2017 14:31
  (5 jaren geleden)

 • Geweldige analyse, verklaart veel over de dagelijkse gang van zaken in de wereld

  Jan de Rooij
  14/02/2017 18:14
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie