Columns en Archief

Smetvrees

09 March 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Was je nooit bang voor enge ziektes, dan is nu de tijd om het wel te zijn. En was je altijd al ziekte-fobisch dan zal de Corona-dreiging een extra zware beproeving zijn. De autoriteiten roepen op om kalm te blijven, maar als dat gebeurt dan is dat meestal een teken om wel ongerust te zijn.

Er is één klein voordeeltje van de virus-angst, namelijk dat iedereen vrijuit zijn smetvrees kan opbiechten. En dat schept weer een band. Is consequente vermijding meestal het recept om nog angstiger te worden, nu wordt juist die vermijding door de deskundigen aangeprezen; en terecht: geen handen schudden, op afstand blijven van (niezende en hoestende) anderen, geen lange reizen plannen, geen drukte opzoeken en zoveel mogelijk thuiswerken. En wat voor echte smetvrezers als vanzelfsprekend geldt: regelmatig de handen wassen of reinigen met speciale ontsmettingsgel. Iedereen doet braaf zijn best, want overal zijn ontsmettingsmiddelen stijf uitverkocht; en is de angst waarneembaar in de ogen van de consument als de verkoper, bij herhaling, moet mededelen dat onbekend is wanneer de voorraden kunnen worden aangevuld. Dan natuurlijk ook kijken naar het zogeheten risicoprofiel: ben je jong en vrouwelijk dan ligt overlijden minder voor de hand dan wanneer je oud, zwak en ziekelijk bent; iets wat trouwens ook opgaat voor de ‘gewone’ seizoensgriep. Een beetje smetvrezer heeft ook oog voor mogelijke besmettingshaarden: deurkrukken, boodschappenmanden en karretjes, zelfscanners, betaalautomaten en eventueel ook nog elk voorwerp wat iemand anders in de handen heeft gehad. Niet dat het virus op elk willekeurig oppervlak kan overleven, maar je weet maar nooit. Helemaal belangrijk is om, liefst voortdurend, jouw eigen lichamelijk toestand te evalueren: kun je vrijuit ademen, zijn je neusholtes vrij van overtollig slijm, is het niezen zoals je dat anders ook wel eens hebt of toch enigszins verdacht, hoest je omdat je net hebt gerookt of hoest je toch op een onvoorspelbaar moment en heb je geen last van koude rillingen of andere typische griepverschijnselen zoals koorts, pijnlijke spieren en een algeheel gevoel van malaise. Ja, de echte smetvrezer weet hoeveel moeite en tijd er voor nodig is om aan preventie te doen, de nieuwkomer moet er duidelijk nog even aan wennen. Is een geval van corona bekend geworden dan kan misschien wel even tijdelijk een zucht van verlichting worden geslaakt als het ver buiten de eigen regio is, maar naar mate de verschillende locaties toenemen, dan kan toch het angstige gevoel weer toenemen door het besef dat aan de virus welhaast niet te ontsnappen valt.

Nu zou, onder normale omstandigheden, de psychologische experts beweren dat smetvrees een ziekelijke aandoening is. Maar nu de corona-virus een wereldwijde bedreiging vormt, wordt duidelijk hoezeer smetvrees een natuurlijke beschermingsreactie is, zoals elke angst dat in wezen is. In ieder geval geldt voor nu dat angst een goede raadgever is; en dient iedereen waakzaam te blijven totdat code rood weer is opgeheven.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie