Columns en Archief

Seniorenschik

14 August 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Oud worden komt met gebreken. Maar niet getreurd: die gebreken bieden ook een groot voordeel. Want wat de mens niet meer kan, daar hoeft hij zich dan ook niet voor uit te sloven. En dat is wat ik de seniorenschik noem: genoegen beleven vanuit de leunstoel omdat anderen aan de beurt zijn om zich te bewijzen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat de senior van deze tijd niets om handen heeft. Net als het hem belieft, kan hij nog een tijdje doorwerken, jongeren de kunst van het vak bijbrengen of heerlijk buiten de hond een gehoorzaamheidstraining geven. Genoeg ouderen die nog lekker actief zijn. Maar anders dan in de jongere jaren, hoeft de senior niet op te schieten. Sterker nog: hij wil juist niet opschieten omdat de eindstreep al in zicht is. Juist daarom koestert hij zijn tijd om in alle rust om zich heen te kijken; en in verwondering te zien hoe de rest van de goegemeenschap zichzelf voorbij rent. Schik kan de senior ook hebben in het gegeven dat hij aan niemand meer verantwoording schuldig is. Voor hem is nee-zeggen een plezier; en als de gesprekspartner er toch op aandringt om een uitleg te horen voor de afwijzing, dan kan hij doodleuk zeggen: ‘tja, daar ben ik gewoon te oud voor’. En in het enkele geval dat senior wel wil meedoen, dan draait hij gewoon zijn woorden om door te zeggen: ‘je denkt toch zeker niet dat ik daar te oud voor ben’. Aangezien niemand erop aangekeken wil worden om op leeftijd te discrimineren, kan senior bij van alles betrokken worden, als het hem zo, bij gelegenheid, uitkomt. Bijzonder voor de oudere mens is de verandering in beleving van vooral de kleine dingen. Het aantrekken van zijn sokken, bijvoorbeeld, tijdens het ochtendritueel is zoiets. Vroeger ging dat achteloos in één vloeiende beweging door zonder enige beleving. Nu zal hij achterover liggend op bed een acrobatische beweging moeten maken door zijn knieën op te trekken, zijn hoofd voorover te buigen en zijn rug te krommen in de hoop dat hij de sok precies over zijn tenen kan mikken. Tegen de tijd dat senior helemaal is aangekleed, dan heeft hij zijn portie ochtendgymnastiek al gehad.

Meer dan ooit tevoren zal de senior ook enorm veel plezier beleven aan het zitten. Zelfs de gedachte aan het straks-even-zitten kan zoveel voorpret geven, dat het zitten zelf de kers op de taart is. Misschien dat het u wel eens opgevallen is hoe diep de zucht is van een senior als hij zich in een stoel laat vallen. Welnu, dat is gewoon het geluid van iemand die echt in zijn schik is.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Ik,nu 68,geniet volop,dat ik tegen mijn moeder,91,kan zeggen,zit rechtop,a.u.b.
  Dat was toch iets wat ik toen ik kind was,altijd moest horen.
  Misschien geniet ik echter ook van het feit,dat ze 91 is,me nog volop begrijpt en ook nog doet wat ik haar zeg.
  Dus
  zit rechtop,moeder,zit rechtop.
  Margit

  Margit
  08/10/2017 17:41
  (5 jaren geleden)

 • Er zijn zelfs ouderen, die menen patiënten nog beter te moeten maken.

  Albert
  17/08/2017 11:54
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie