Columns en Archief

Schuldgevoel opwekken

30 November 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u boos op eenieder die uw inspanningen als vanzelfsprekend neemt? En wordt u soms intens verdrietig van al die figuren die puur en alleen voor zichzelf bezig zijn? Dan wordt het tijd om de aandacht af te dwingen die u werkelijk verdient.

Het kan toch niet zo zijn dat u zich voortdurend uitslooft, zonder dat daar iets tegenover staat?! Bovendien, wat denken al die mensen wel? Dat u het maar leuk moet vinden om als deurmat behandeld te worden? Nee, dat gaat alle perken te buiten. Daarom help ik u vandaag om uw naasten aan te spreken op hun geweten, er van uitgaand dat zij ook een geweten hebben. Nu zullen traditionele psychologen beweren dat u kalm moet blijven. Dat u een positieve en constructieve levenshouding moet aannemen. Dat u geen overdreven verwachtingen mag koesteren. Dat u op een vriendelijke manier om aandacht moet vragen (zou je mij een plezier willen doen), en begrip moet tonen als de ander uw liefdevolle verzoeken weigert (geeft niks, hoor). Maar u heeft natuurlijk allang door dat het onvoorwaardelijk geven geen moer oplevert. Erger nog, het stimuleert anderen om nog meer van u te profiteren. Daar gaat nu rigoureus het mes in. En dat kan heel effectief door het opwekken van schuldgevoel. Daarvoor dient u eerst flink te schaven aan uw basishouding: sta iedere morgen een kwartiertje voor de spiegel, krul uw onderlip naar beneden en laat uw mondhoeken zakken om vervolgens nadrukkelijk met uw oogleden te knipperen. Deze gezichtsuitdrukking van verongelijktheid staat in de volksmond ook bekend als pruilen. Als tweede stap is het de bedoeling dat u op willekeurige momenten een bekende of familielid belt, op formele toon uzelf aankondigt met voor- en achternaam, gevolgd door de vraag ‘en kun je je mij nog vaag herinneren?' Het voorspelbare antwoord ‘natuurlijk wel' moet dan gevolgd worden door: ‘nou, zo zeker ben ik daar tegenwoordig niet meer van.' Stap drie, de belangrijkste, bestaat uit het toepassen van emotionele chantage. Gebruik hiervoor uitspraken als ‘zie je dan niet wat je me allemaal aandoet', ‘maak je maar geen zorgen om mij', ‘het is maar net wat je voor me over hebt', ‘zo zeg, en dat na alles wat ik voor jou gedaan heb', of ‘en dit noem jij nou liefde'. Is de reactie van de ander er een van irritatie (stel je niet aan, hou toch op, dat slaat toch nergens op), dan is de uitspraak ‘het zal wel weer aan mij liggen' de beste manier om alsnog uw zin te krijgen.

Braveriken zullen beweren dat het opwekken van schudgevoel pure manipulatie is. En dat klopt. Maar ik zeg: liever goed gemanipuleerd dan door iedereen te worden afgeserveerd.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Nu zullen traditionele psychologen beweren dat u kalm moet blijven. Dat u een positieve en constructieve levenshouding moet aannemen. Dat u geen overdreven verwachtingen mag koesteren.

  repliche orologi
  26/08/2016 06:52
  (6 jaren geleden)

 • The actual tragedy within Pakistan is constantly on the worsen because relief materials and help fall far lacking what is needed. More help is frantically needed since the potential for an incredible number of fatalities starts to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:22
  (6 jaren geleden)

 • Braveriken zullen beweren dat het opwekken van schudgevoel pure manipulatie is. En dat klopt. Maar ik zeg: liever goed gemanipuleerd dan door iedereen te worden afgeserveerd.

  breitling replica
  18/09/2015 04:32
  (7 jaren geleden)

 • Tory Burch bags, what can they do to adore Replica Accoutrements Sale UK the affluence that artist Tory Burch accoutrements can accompany them?

  www.rfshoeoutlets.co.uk
  17/09/2015 05:42
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie