Columns en Archief

Schaduw van succes

15 March 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Wilt u een eigen bedrijf beginnen? Streeft u ernaar om op een uniek plekje een eigen huis te bouwen? Of bent u er op gebrand flink rijk te worden? Kortom, wilt u met dagelijkse discipline en enthousiasme de vruchten plukken van succes? Dan gun ik u dat van harte.

Maar, wees er op verdacht dat uw succes, éénmaal behaald, een donkere keerzijde heeft. Vooral het effect dat uw succes op uw directe omgeving heeft, is van het soort dat misselijkmakend is. Ik bedoel, het beste in uzelf haalt doorgaans het slechtste in anderen naar boven. En daar kunt u maar beter op voorbereid zijn. De deugdelijke opvoeding van uw eigen kinderen bijvoorbeeld zal een doorn in het oog zijn van de ouders die er een potje van maken, vooral als u ook nog de blije gewoonte er op na houdt om uitgebreid en met trots te vertellen hoe goed de kinderen het doen. Het moment dat u de deur achter u dichttrekt, zal uw gesprekspartner u beschuldigen van uitsloverij, van gebrek aan zelfkritiek en boven alles: van het moedwillig inpikken van het sociale podium waar voor mindere goden dan uzelf kennelijk geen plaats is. Van al deze kwaadsprekerij heeft u in eerste instantie niet zoveel last, omdat het achter u rug om gebeurt. Maar, vooral als uw succes boven alle twijfel verheven blijkt, zal andermans behoefte groeien om u genadeloos neer te sabelen. Dat gebeurt dan zelden in een directe confrontatie, maar eerder in gezelschap van meer mensen op een onderhuidse manier. Zo merkt u, wanneer u weer eens een lekker verhaal opdist over uw succes, dat iemand, die u als vriend beschouwt, met zijn handen gaat wapperen, en zegt: ‘het begint hier zo te stinken in de kamer, ik doe even een raampje open om te luchten.' Nu is enige bescheidenheid wel op zijn plaats, zeker wanneer één van uw successen het achtuurjournaal haalt. Zeg nou zelf: u hoeft ook niet anderen in het gezicht te slaan met uw succes. Maar feit blijft dat, zelfs wanneer u zich bescheiden toont, uw succes te confronterend is voor andere mensen. Zij zullen zichzelf vragen stellen als ‘wat heeft hij wat ik niet heb', ‘wat maakt hem een beter mens dan ik ben', of ‘waarom zou hij meer verdienen dan mij toekomt'. Het zijn geen vragen waar een antwoord bijhoort die tot zelfverbetering leidt, maar veeleer vragen die, als verwijten in uw richting, de eigen gevoelde onvrede versterken.

Daarmee bent u, volstrekt ongewild tot vijand uitgeroepen, waardoor u zich zelfs schuldig kunt voelen voor het succes waar u zo hard voor heeft gewerkt. Want, wie straalt als een zonnetje, werpt een schaduw op eenieder die bij hem in de buurt staat.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Tja,
  zo is het.
  M.

  Margit
  15/03/2018 12:15
  (5 jaren geleden)

 • http://pseb.2017resultnic.in/punjab-board-class-10th-result-www-pseb-ac-in/
  http://raj.2017resultnic.in/rajasthan-board-10th-result/
  http://tn.2017resultnic.in/tamilnadu-sslc-results-tnresults-nicin/
  http://up.2017resultnic.in/up-board-10th-result/
  Hi, I have seen your post and it was great! I need this types of post for more information.

  sam
  15/01/2018 19:45
  (5 jaren geleden)

 • a href="http://pseb.2017resultnic.in/punjab-board-class-10th-result-www-pseb-ac-in/">Punjab Board 10th Result 2017</a>
  <a href="http://raj.2017resultnic.in/rajasthan-board-10th-result/">Rajasthan Board 10th Result 2017</a>
  <a href="http://tn.2017resultnic.in/tamilnadu-sslc-results-tnresults-nicin/">Tamilnadu SSLC Result 2017</a>
  <a href="http://up.2017resultnic.in/up-board-10th-result/">UP Board 10th Result 2017</a>
  Hi, I have seen your post and it was great! I need this types of post for more information

  sam
  15/01/2018 19:45
  (5 jaren geleden)

 • bestt paggaaa

  Bob van Pel
  23/08/2011 23:13
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie