Columns en Archief

Ruzie om niks

06 March 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Geschreeuw. Gevloek. Hele serviezen die door de kamer vliegen. Een ruzie kan hoog oplopen in materiele schade en psychische verwondingen. Maar, als de gemoederen zijn bedaard, dan wordt altijd gezegd: ‘het was een ruzie om niks’. Inderdaad, zelfs het pakken van de afstandsbediening kan het begin zijn van een relationeel gevecht waar gewonden bij vallen.

Toch blijft de vraag dan onbeantwoord hoe het zo uit de hand kan lopen. Ik bedoel, als het een ruzie om niks is, waar gaat het dan wel om? Voor mij als psycholoog is het antwoord evident. En met een beetje medewerking willen de kemphanen ook wel beamen dat zij strijden om de macht. Hoewel. Als het gespreksonderwerp zich richt op die klassieke machtsstrijd, dan is juist dat thema doorgaans het begin van de volgende ruzie. Met zichtbare frustratie zegt hij: ‘waarom zou ik me erbij neerleggen dat jij alles bepaalt’. En met tranen in de ogen antwoordt zij: ‘hoe moeilijk kan het zijn om te erkennen dat ik gelijk heb’. Ruzie om niks, is dus niet om niks. De aanleiding mag dan wel een kleinigheid zijn, de strijd wordt gevochten om uit te maken wie het laatste woord mag hebben. Dat laatste woord, daarin ligt de emotionele pijn. Want niet zelden is het allerlaatste dat wordt gezegd een opmerking als ‘nou, dan weet jij het beter toch’ of ‘dan doen we het toch gewoon op jouw manier’. Deze laatste woorden zijn wars van enige oprechtheid; en alleen bedoeld om een natrap te geven. Mensen willen zich niet onderwerpen aan de wil van de ander, zelfs al weten zij dat daarmee een sfeer van harmonie gediend is. In de meeste relaties wordt daarom doorgevochten tot een beslissend moment. En dat moment betekent in alle gevallen: buigen of barsten. Wie echt gehecht is aan zijn eigen gelijk zal het laten aankomen op een scheiding. Maar wie meer ziet in het relationeel geluk, zal uiteindelijk toch kiezen voor een houding van tegemoetkomendheid.

Bepalend willen zijn in de wereld, is uw goed recht. Daar moet u dan wel wat voor over hebben. Want al die mensen die omvallen omdat u zo assertief bent, moet u dan maar gewoon zien als ‘collateral damage’ (nevenschade).

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • you eliminate a Straight Settlement account, the system will keep it as a pending account until the factor when you have actually efficiently added.

  ipay login
  18/01/2018 12:20
  (5 jaren geleden)

 • More support is anxiously needed because the potential for countless fatalities commences to loom

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:57
  (6 jaren geleden)

 • The particular tragedy inside Pakistan continues to worsen since relief products and support fall far in short supply of what is necessary. More support is anxiously needed because the potential for countless fatalities commences to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:48
  (6 jaren geleden)

 • Agile Project Management Assignment and Online Homework Help Agile Project Management Help Introduction Agile permits groups to provide jobs piece-by-piece and make fast changes as required.

  Agile Online Assignment Help
  16/05/2016 13:07
  (7 jaren geleden)

 • LabVIEW Assignment and Online Homework Help LabVIEW We have purchased most of the LabVIEW publications, which have ever been released along with the (late) LTR newsletter and this 3rd Edition

  LabVIEW Project Help
  13/05/2016 13:41
  (7 jaren geleden)

 • The website can give you online codes of apple store.

  iTunes codes
  20/03/2016 10:37
  (7 jaren geleden)

 • cara mendownload lagu terbaru dan nonton video sikwap gratis

  Download Lagu Terbaru
  15/03/2016 14:50
  (7 jaren geleden)

 • jika anda mencintai musik atau lagu lagu dunia anda bisa mengunjungi link ini <a href="http://www.sharemuvi.com/">download lagu</a> dan jika anda ingin menonton atau download dan streaming video dari youtube bisa kesini <a href="http://www.sharemuvi.com/category/sikwap">sikwap</a> dan ini juga beberapa link yang saya sarankan untuk anda tonton atau anda baca <a href="http://www.hitsxvideo.com/video.php?q=Sikwap+ngentot">sikwap</a></br><a href="http://goo.gl/QI0hO7">download lagu</a>, <a href="http://goo.gl/KfymAK">download lagu terbaru</a>, <a href="http://goo.gl/g6Dmnq">download lagu free</a>, <a href="http://goo.gl/dVMmCk">download lagu gratis</a>

  Download Lagu Terbaru
  15/03/2016 14:49
  (7 jaren geleden)

 • Good way of telling, good post to take facts regarding my presentation subject matter, which i am going to deliver in my college

  Meta Description Writing Service
  14/03/2016 13:21
  (7 jaren geleden)

 • This might be the best web I've ever found today. Great works indeed!

  C++ Homework Help
  14/03/2016 12:06
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie