Columns en Archief

Ruzie is ongezond

19 April 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Vaak wordt beweerd dat het gezond is om je hart te luchten. Het idee is dat ieder mens van nature negatieve emoties in zich draagt zoals verdriet, teleurstelling en boosheid. Deze emoties moeten tot uiting gebracht worden, omdat anders de oplopende negativiteit de mens vanbinnen verscheurt.

En als het afreageren van deze emoties leidt tot ruzie, dan is dat altijd beter dan het verzwijgen van je gevoelsleven. Zo wordt algemeen aangenomen dat binnenvetters op termijn overspannen worden of op een hartinfarct afstevenen. Ik zeg: onzin. Sterker nog, het omgekeerde is eerder waar: het uiten van negatieve emoties geeft alleen maar een negatiever gevoel en geruzie leidt tot ernstige lichamelijke klachten. Nu zijn er wel types die opvallend gedijen bij ruzies. Zij kunnen genieten van de macht die zij aanwenden om anderen op de kast te jagen en lijken immuun voor alle agressie die zij ontlokken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat deze onruststokers maar één doel voor ogen hebben en dat is: aandacht. Voor hen is ruzie bevredigend omdat anderen het er voor over hebben om zich op te winden. Voor normale mensen is ruzie meer dan vreselijk. En dat komt omdat het angst oproept. Het is de angst om afgekeurd te worden, de angst om buiten de groep te vallen, de angst om niet voor vol aangezien te worden en de angst om uiteindelijk te worden verlaten. Het is deze angst die tegenwoordig aangeduid wordt als ‘stress'. En aanhoudende stress doet een enorme aanslag op het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat de hartslag, de ademhaling, het slaap-waakritme, de hormoonhuishouding, de spijsvertering, de lichaamstemperatuur en alle andere doorlopende, automatische processen in het lichaam in balans blijven. Zodra het natuurlijk evenwicht langdurig wordt verstoord krijgen mensen last van gewrichtsklachten, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, pijn op de borst, jeuk, pijn in armen of benen, buikpijn en duizeligheid. Het zijn juist dit soort klachten die, bij herhaling, kunnen leiden tot overspannenheid, verhoogde bloeddruk, hart en vaatziekten als ook ernstige angststoornissen en depressies. Het hoeft daarom niemand te verbazen dat dreigend ontslag, relatiespanningen, familievetes, conflicten op het werk en scheidingsperikelen een enorme aanslag doen op het welbevinden van mensen. De huisarts heeft het er maar druk mee maar kan, puur medisch gezien, weinig verlichting geven. En de ellende is compleet wanneer je bedenkt dat eenieder die zich lichamelijk en geestelijk beroerd voelt nog sneller geïrriteerd raakt, waardoor de kans op ruzies alleen maar toeneemt.

Kortom, bent u geneigd om conflicten te vermijden, onvermijdelijke ruzies meteen bij te leggen of uw ongenoegens uit te leven in sport, toneel, kunst, muziek of een flinke schoonmaakbeurt, dan bent u een zeer verstandig mens. Want een gezond leven is een harmonieus leven.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie