Columns en Archief

Rode vlag

28 December 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Je ontmoet een leuke man. En al gauw begint het echt te kriebelen. Je spreekt vaker met hem af; en vanaf dat moment staat jouw mobieltje met lieve berichtjes en updates niet stil. De hartstocht is wederzijds, wat ook voelbaar is bij het zoenen. Al gauw rijst dan de vraag of er een echte, vaste liefdesrelatie inzit.

Ik zeg: pas op voor de rode vlag, herkenbaar aan goed klinkende, maar misleidende uitspraken. Nu is die rode vlag niet alleen te herkennen aan de teksten die de nieuwe vlam uitspreekt. Het kan ook zijn dat de berichtjes, die anders meteen binnenkomen, ineens wat langer op zich laten wachten; of dat afspraakjes, geheel onverwachts, wat vaker worden verplaatst. Terugtrekkende bewegingen van zijn kant kunnen op die manier al voelbaar zijn; en alleen dan al is het zaak dat je, in deze verkennende fase, jouw antennes van gezond wantrouwen aanzet. Als psycholoog ben ik al zo lang getraind om (mannelijke) vermijdingsgedrag te herkennen dat ik mijn jonge vrouwelijke patiënten moet waarschuwen als de jongen in kwestie begint te sputteren met opmerkingen als: ‘ik denk soms dat ik mijn vorige relatie nog niet heb verwerkt’ of ‘ik vraag mij soms af of ik al echt klaar ben voor een vaste relatie’ en ‘het gaat wel allemaal heel snel; en misschien soms wel te snel’. En alsof dat niet genoeg is, pas dan ook op voor uitspraken als: ‘ik vind het leuk om je te zien, maar wil het nog geen relatie noemen’ of ‘ik kan soms niet bij mijn echte gevoel komen’ en ‘ik heb het gewoon heel druk; en dat moet je respecteren’. Een patiënte vertelt op mijn spreekuur van haar ontluikende liefde en dat haar beoogde levenspartner ineens verklaart: ‘ik merk dat ik nogal gesteld ben op mijn vrijheid, maar dat mag de pret niet drukken’. Tja, dan weet ik al dat er voor haar geen relatietoekomst inzit. Als ik dit aan haar voorleg, wil zij hem nog de tijd geven. Maar al gauw blijkt dat ik zijn verhulde ‘nee’ goed heb ingeschat. Overigens, ook in een wel bestaande vaste relatie kan de rode vlag ineens verschijnen, doorgaans vervat in de uitspraak: ‘ik weet niet wat ik heb, maar mijn gevoel lijkt gewoon weg’. Dat gevoel van die man zit dan, hoogst waarschijnlijk, vastgeplakt aan een andere vrouw. Hoogste tijd om zijn mailtjes te checken. Opvallend aan al deze mannelijke vluchtpogingen is de indirectheid. Nauwelijks een vent te vinden die mans genoeg is om te zeggen: ‘ik vind je leuk, maar niet genoeg om er een serieuze relatie van te maken’.

Niets is leuker dan verliefd te zijn. En in die verliefdheid is tunnelvisie normaal. Des te moeilijker is het dan te zien dat er door hem aan de poten van de relatiestoel wordt gezaagd. Houd daarom afstand totdat hij, met overgave, kleur bekent.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie