Columns en Archief

Relationele doelpunten

16 June 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Terwijl het gemoed van de man opgewonden vrolijk raakt, daalt de vrouwelijke stemming beneden het vriespunt. En dat allemaal omdat het WK-voetbal nu gaande is. Hij heeft veel om zich op te verheugen, terwijl zij zich steeds meer tekort gedaan voelt. Maar zo hoeft het helemaal niet te zijn.

Het WK-voetbal is een evenement bij uitstek voor de vrouw om relationele doelpunten te scoren. Feit is namelijk dat het vooral vrouwen zijn die klagen over het gebrek aan gezamenlijkheid in hun relatie. En vaak terecht. Gelukkig is daar wat aan te doen. Was u ooit een voetbalweduwe, nu hoeft u alleen maar die gezamenlijkheid op te zoeken. En de man? Die zit er al helemaal klaar voor. Zo kunt hem helpen om flink uit te pakken bij het versieren van de woonkamer, bij het oranjeficeren van de voortuin en bij het inkopen van eten en drinken tijdens de wedstrijden. Ook kan het geen kwaad om op tijd, voordat de wedstrijden echt beginnen, uw voetbalkennis te vergroten door hem vragen te stellen: 1) wat is nu precies buitenspel 2) wat betekent ‘gevaarlijk in de omschakeling’ 3) wat wordt er bedoeld met ‘een voetballende oplossing’, ‘temporiseren’, ‘doordekken’, opportunistisch spelen’ en ‘een overtreding uitlokken’. Met deze vragen kunt u, en passant, ook belangstelling tonen voor zijn uitleg van de basale spelregels; de perfecte manier om hem erkenning te geven voor zijn voetbal-IQ. Dit voorspel is nodig om niet in de verleiding te raken hem tijdens de wedstrijden met vragen te storen. Dat is net zo storend als, tijdens het seksueel samenzijn, te vragen of hij de vuilniszakken al heeft buitengezet. Ik bedoel, in de opwinding van een wedstrijd is het voor de man een regelrechte afknapper om door zijn vrouw met onnozelheden te worden bestookt. Nee, hand vasthouden mag, als ook meejuichen tijdens een doelpunt; en als u de aandacht er toch niet bij kan houden, dan gewoon stilletjes weglopen om de aanvoer van drank en eten veilig te stellen. Pas in de rust en na afloop van de wedstrijd, is het weer tijd voor vragen. Dan is het zaak om weer belangstellend te luisteren naar zijn analyse van de gebeurtenissen. Zo raakt uw vrouwelijke kennis van het spelletje nog meer op peil; en zal hij nog meer erkenning voelen voor wat hem zo passioneert. Feliciteer hem als er wordt gewonnen. Want in dat geval heeft ook hij gewonnen. Wordt er verloren, steun hem dan in zijn teleurstelling. Ook dat is belangrijk voor een goede relatie.

Natuurlijk heb ik er begrip voor als u zegt: ‘alles wat voetbal heet, interesseert mij geen bal’. Dat kan. Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om doelpunten; om de knikkers in het relationele spel.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Ik, vrouw :-) love it! De blijheid van mijn vriend als er wordt gescoord, gewonnen, maakt mij ook blij. Want dat is toch liefde? Alls degene van wie je houdt vol vreugde tarzankreten maakt, jij je vanzelf blij voelt voor hem.
  Hij is ook blij voor mij als ik vreugde voel van , whatever,.

  Love eachother!

  Angel
  04/07/2014 20:55
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie