Columns en Archief

Relatiepauze

07 November 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Naast de koffiepauze, de dweilpauze en de penopauze, is er nu ook de relatiepauze, voorheen aangeduid met ‘time-out’ of ‘afkoelingsperiode’. Het is een belangrijk psychologisch fenomeen omdat het bedrijven van de liefde, meer dan eens, kan leiden tot emotionele uitputting en geestelijke vervlakking.

De vraag is natuurlijk wel waar liefdesparen op uit zijn wanneer een relatiepauze wordt ingelast. Is een dergelijke rustperiode alleen bedoeld als een manier om even geen last te hebben van elkaar? Of is de relatiepauze een middel om geen bedoelingen meer te hoeven hebben, een manier om bevrijd te zijn van de contante druk die wordt ervaren omdat de liefde ook zoveel verplichtingen met zich meebrengt? De liefdesparen die ik spreek zeggen dat een relatiepauze niet alleen maar bedoeld is om even op adem te komen. Nee, het idee is ook dat er zoveel (fysieke) afstand wordt gecreëerd dat er ruimte ontstaat om de ander weer eens te kunnen missen. Nu kan het natuurlijk net zo goed zijn dat er helemaal geen gemis optreedt; en in dat geval is het einde van de relatie nabij. Terecht hebben stelletjes daarom ook angst om aan een relatiepauze te beginnen. Zij zeggen: ‘uit het oog, uit het hart’. Maar de praktijk wijst anders uit. Want beide partners gaan, tijdens een relatiepauze, ook op stap om te ervaren hoe het voelt om het met een ander te doen; dit als middel om eindelijk eens wat vergelijkingsmateriaal te hebben. De nieuwe vlam weet doorgaans helemaal niet dat hij als proefkonijn wordt gebruikt; en zal dan ook pijnlijk geraakt zijn als blijkt dat hij het moet afleggen tegen de oorspronkelijke partner. Nu is het natuurlijk wel zo netjes wanneer stelletjes zich eerst uitleven met wisselende partners voordat zij uiteindelijk voor die ene kiezen. Maar het leven is nu eenmaal niet zo netjes, wat stellen dwingt om hun exclusieve relatie te onderbreken om alsnog te kunnen proeven aan wat anders verboden zou zijn.

Precies negen maanden geleden nam ik afscheid van u. Maar wat als een definitieve scheiding werd aangekondigd, blijkt achteraf een relatiepauze te zijn geweest. Er is wat geflirt met andere partners; en dat heeft de oorspronkelijke liefde, ook tussen lezers en mij, alleen maar aangewakkerd. Ben ik even opgelucht.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Partying with someone you spent so much time together is always tough. But in your case it was a well-considered step and I'm sure you won't let emotions lead you astray. I wish you luck! Be strong.

  reviews on writing services
  04/08/2017 11:20
  (6 jaren geleden)

 • Beste heer Wijnberg,
  Wat fijn u weer terug te zien in de telegraaf!
  Mvg

  Irma van Gennep
  07/11/2016 10:44
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie