Columns en Archief

Relatieloos

04 July 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Niet getrouwd. Geen kinderen. En ook geen plannen om een vaste verbintenis aan te gaan. Genoeg mensen die relatieloos door het leven gaan.  En ook genoeg mensen die de relatielozen in onze met een scheef oog aankijken. Maar zo vreemd is het niet.  Sterker nog: de voordelen van het vrijgezellenbestaan zijn ongekend.

Op deze overweging kwam ik na een gesprek met één van mijn mannelijke patiënten (Kees).  Nadat zijn vriendin het uitgemaakt had, kwam hij in therapie om het verlies te verwerken.  Toen de pijnlijkste emoties verbleekten, leek het als vanzelfsprekend om een nieuwe, vaste partner te zoeken.  En algauw was hij actief aan het daten.  Tegelijkertijd merkte hij een grote weerzin om zich opnieuw te verplichten, zeker wanneer de vrouw in kwestie, na een geslaagde eerste ontmoeting, de gezamenlijke activiteiten voor de komende weekenden al had ingevuld.  Kees zei: ‘ik heb nooit moeite gehad om mij aan te passen, maar nu zij onmiddellijk mijn agenda wil dicteren, krijg ik spontaan een allergische reactie op alles wat relatie heet; ik wil zelf kunnen bepalen of op zaterdagavond onderuitgezakt op de bank zit’.  En ik kan Kees geen ongelijk geven.  Vooral voor mannen geldt dat zij, voor een geslaagde verhouding, grote opofferingsgezindheid moeten tonen; en zich moeten voegen naar haar wensen en verlangens.  Natuurlijk geeft deze aanpassingsverplichting de man ook de nodige houvast.  Maar voor mannen die wel raad weten met hun vrijheid, is het alleen maar storend om, bij voortduring,  het dagelijks ritme te moeten onderbreken omdat de vrouw zich anders tekort gedaan voelt.  En geloof mij: bij het minste of geringste kan de vrouw zich al misdeeld voelen.  Iets te lang naar voetbal kijken kan voor de man betekenen dat hij van haar moet aanhoren hoe autistisch, narcistisch, asociaal en egocentrisch hij wel niet is.   Welnu, om te voorkomen dat de man zich bij voortduring een ‘loser’ moet voelen in haar ogen, doet hij er goed aan om over te stappen op losse afspraakjes.  Een keertje naar de film, een keertje vrijen, een keertje samen eten.  Niet meer en niet minder.

Nee, de eeuwige vrijgezel is bepaald niet zielig.  De solo-man heeft het zelfs misschien wel beter bekeken dan de rest.   Want hij bepaalt, niet zij.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I look forward to seeing your new articles every day. I think many people like your articles and i will only say thanks for sharing this great stuff.

  mumbai to goa taxi
  24/01/2018 12:36
  (4 jaren geleden)

 • Your post is well detailed and well understood. Of a truth, there are many of the points mentioned above am coming across for the first time but I clearly understand it. I hope someday you'll continue posting.

  mumbai to Mahabaleshwar taxi
  24/01/2018 12:33
  (4 jaren geleden)

 • This article help to know the use of that Tool. People who don't have idea of using the that tool then must take a look of this article which definitely helpfful for them. I must say Thanks for it because i tried hard to get that article having such useful content but fail to find it. Now i'm luckily i came here.

  nus card dominos
  03/11/2016 11:05
  (5 jaren geleden)


 • Play Free online Flash Games on your PC

  happy wheels online
  03/11/2016 10:51
  (5 jaren geleden)

 • I am to a great degree astonished at what I found here. It is a remarkable Article. Much obliged to you much.

  Development of Food Retailing in India (A): Entry and Growth of Domestic and Foreign Players Case Solution
  31/08/2016 08:22
  (5 jaren geleden)

 • Thanks for the great post. I’m a big fan of your writing style

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:42
  (5 jaren geleden)

 • Wonderful blog post.

  192.168.0.1
  14/08/2016 11:59
  (5 jaren geleden)

 • Nee, de eeuwige vrijgezel is bepaald niet zielig. De solo-man heeft het zelfs misschien wel beter bekeken dan de rest. Want hij bepaalt, niet zij.

  cheap football shirts
  05/08/2016 04:30
  (5 jaren geleden)

 • En ik kan Kees geen ongelijk geven.

  www.raybanvip.co.uk
  24/07/2016 03:45
  (5 jaren geleden)

 • Thanks for posting this

  Cinemabox apk
  22/07/2016 10:25
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie