Columns en Archief

Relatiekeuring

31 January 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Keuring van waren is de normaalste zaak van de wereld. Zeker wanneer het gaat om prijzige aankopen die bestemd zijn voor langdurig gebruik. Zo zullen verstandige mensen eerst een auto of huis door een expert laten keuren op verborgen gebreken voordat zij tot aanschaf overgaan.

Ook vrienden en familie mogen hun kritische oordeel geven als middel om een miskoop te voorkomen. Hoe anders is dat bij een nieuwe relatie. Voor een verliefd stel is het eigen gevoel doorslaggevend als het gaat om een definitieve keuze. Geen wonder dat zoveel relaties hopeloos de mist in gaan. Want het is juist de directe omgeving die haarscherp weet te peilen of de nieuwe vlam een betrouwbare investering is. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs bij herhaling aangetoond dat de beste garantie op succes in de liefde het positieve oordeel is van familie en vrienden. Jammer genoeg wordt de mening van intimi door nieuwe geliefden zelden op prijs gesteld. Sterker nog, wie het waagt om iets van kritiek te laten doorschemeren, wordt getrakteerd op teksten als ‘kun je niet gewoon blij voor me zijn’, ‘ben je soms jaloers dat ik eindelijk wat geluk heb gevonden’ of ‘ wat een domper dat je niet achter mij staat’. Konden ooit de ouders het huwelijk van hun kinderen nog voorkoken, nu hoeft zelfs het vriendje geen goedkeuring meer te halen bij de vader van het meisje. Natuurlijk doet een dergelijk ritueel ouderwets aan. Maar wie zijn verstand gebruikt, zal beseffen dat het vragen-om-de-hand zo gek nog niet is. Want, dan is de pater familias in de positie om het hijgerige vriendje het vuur na aan de schenen te leggen. Vragen als ‘ ‘wat heb je haar te bieden’ of ‘hoe zie jij de toekomst’ zijn dan geen overbodige luxe. Dat ouderlijke bemoeienis achterhaald is, laat onverlet dat mensen kunnen twijfelen of hun nieuwe liefde wel van duurzame kwaliteit is. Juist omdat het hedendaagse principe van persoonlijke voorkeur en eigen verantwoordelijkheid de boventoon voert, vragen steeds meer van mijn klanten om een professionele beoordeling van de relatie waar zij net zijn ingestapt. De rol die ik dan als invalvader krijg toebedeeld, vervul ik maar al te graag. Zo worden types die moeilijk kunnen loskomen van hun ex, die er niet aan toe zijn om de relatie een relatie te noemen of die ontwijkend reageren op haar kinderwens door mij meteen afgekeurd. Ook worden krenterige mannen en castrerende vrouwen het relatiepodium afgestuurd. Het zijn deze vroege signalen die gemakkelijk voorspellen dat de relatie gedoemd is om te mislukken.

Naast studie- en carrièrekeuze, is het aangaan van een vaste relatie de meest ingrijpende stap die een mens in zijn leven kan zetten. Ga daarom niet over één nacht ijs. De ijsmeester weet beter.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Goed trots op je

    Gippy Grewal
    25/08/2011 14:43
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie