Columns en Archief

Publieke ergernissen

11 April 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie een blik werpt op het openbare leven, zal niets bijzonders kunnen waarnemen. Mensen wandelen door de straten, in winkels worden spullen verkocht en in het openbaar vervoer is het een komen en gaan van werkende mensen, toeristen en scholieren. Zo op het oog lijkt iedereen senang en zonder zorgen of problemen.

Maar schijn bedriegt. Want het dagelijkse, openbare leven staat bol van ergernissen en frustraties. Mensen irriteren elkaar mateloos; en dat terwijl niemand zich van enig kwaad bewust is. Zo heeft menigeen tegenwoordig de gewoonte zich af te sluiten voor de buitenwereld met oordopjes om met muziek in zijn hoofd zijn eigen werkelijkheid te creëren. Deze oordoppers zijn onbewust asociaal omdat zij niets vernemen van wat zij zelf veroorzaken door plotseling uit te wijken, geen voorrang te verlenen of de muziek zo hard aan te hebben dat anderen daar ongevraagd mee worden belast. Daar iets van zeggen heeft geen enkel effect omdat het voor dovemansoren is. Ook het openbaar vervoer is een broeinest van ergernissen. De één ademt een ondragelijke geur uit terwijl een ander de bladzijden van zijn krantje heen en weer beweegt alsof hij een worstelwedstrijd imiteert. En dan zijn er altijd van die types die zo hard praten dat alle anderen ertoe worden gedwongen om ervan mee te genieten. Het is natuurlijk mooi dat vandaag de dag mensen overal mobiel bereikbaar zijn. Maar tegelijkertijd is een ‘live’ gesprek niet meer mogelijk omdat het op elk willekeurig moment onderbroken kan worden door inkomende berichten; keihard ingeluid door de nieuwste ringtone. Even een boodschapje doen, is ook al geen onverdeeld genoegen. In de gangpaden van de supermarkt worden karretjes over de volle breedte geposteerd zodat niemand er langs kan; en wachten in de rij om af te rekenen wordt wel een hele toer als weer eens iemand een handelingssnelheid heeft van een gepensioneerde slak. Sommige mensen komen pas op het idee om te betalen als de kassière hier expliciet om vraagt, waarna een zoektocht naar de pinpas begint die uitgerekend op dat moment nergens te vinden is. En in de tussentijd staat er iemand dichtbij zo hard te proesten en te niezen dat code rood geldt voor besmettingsgevaar. Snel naar buiten waar een ondragelijk stank is verspreid door een wildplasser.

Het echte probleem is dat niemand elkaar durft aan te spreken op asociaal gedrag; en dat vooral uit angst voor een agressieve bejegening. Door gebrek aan sociale controle gedraagt de mens zich in de publieke ruimte als een anarchist; alsof de wetten van goed gedrag alleen gelden voor sukkelige conformisten.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Kentucky Fried Chicken is an American fast food restaurant chain that specializes in fried chicken. And it is the world’s second-largest restaurant chain after McDonald’s. It’s a restaurant type of industry. And it was the first American fast food chains to expand internationally. The products of the company include Fried Chicken,

  www.mykfcexperience.com
  02/04/2018 14:09
  (3 jaren geleden)

 • get popcorntime for IOS APK at my website.

  Popcorn time for IOS
  02/04/2018 08:07
  (3 jaren geleden)

 • By downloading Popcorn time for Mac, one can stream and watch thousands of movies,

  Popcortime for Mac
  01/04/2018 13:49
  (3 jaren geleden)

 • Truly appreciated the way you composed this post. The substance are composed in a decent way and every one of the wordings are straightforward. Straightforward and supportive substance are constantly useful to perusers to get great sort of data.

  free printable st patrick day coloring pages
  16/02/2018 10:08
  (3 jaren geleden)

 • I never thought I would find love until I found you.

  click here
  08/02/2018 20:17
  (3 jaren geleden)

 • very Help Full Post. Look Some Different here at http://upscstory.pen.io

  UPSC
  26/01/2018 09:08
  (3 jaren geleden)

 • Salutations! Je suis désolé, ce n'est pas le sujet! J'aime vraiment votre forum! Je vous remercie, je suis avec vous)

  Credit One customer service phone number
  08/01/2018 10:24
  (3 jaren geleden)

 • SEO and webmaster tools, themes, plugins are essential for any business, even the small and startup companies. With the limited budget of these businesses, buying SEO tools individually is extremely expensive. Fortunately, group buy is an option. Group buying is the collective purchasing of SEO tools, WordPress tools,E-Commerce Tools, Expensive Courses and services as long as the minimum number of buyers to pursue the transaction is met.

  SEO Tools Group Buy
  03/08/2017 09:18
  (4 jaren geleden)

 • <a href="http://www.happydiwaliwishes.co/">diwali wishes messages</a> Finally the much awaited festival Deepavali 2016 has come in this month which known as Diwali festival celebrated by everyone across the INDIA as well other countries Like : Nepal,USA,Cananda etc

  AMAN
  24/10/2016 18:48
  (5 jaren geleden)

 • Love this post

  Music paradise
  12/10/2016 12:11
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie