Columns en Archief

Psychologisch gezond

12 May 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Het staat mij eigenlijk tegen: adviezen geven over wat gezond is. Vooral omdat tegenwoordig niets meer voor echt gezond kan doorgaan, behalve bronwater, broccoli en blauwe bessen. Zelfs een beetje sporten kan als ongezond worden aangemerkt, gezien de kans op ernstige blessures.

In mijn optiek is gezondheidsstress, het piekeren over wat wel of niet gezond is, nog veel ongezonder. Nu kunt u natuurlijk ook weer gaan piekeren over het feit dat u zoveel piekert, om daar vervolgens weer van wakker te liggen. En als er iets is dat de gezondheid aantast, dan is het wel een gebrek aan slaap. Over slaap gesproken: alleen als u nog echt verliefd bent, is het raadzaam om samen het bed te delen. Die liefdevolle verstrengeling is goed voor het hart en de doorbloeding. Bent u al in het relationele stadium van ontnuchtering, dan is het beter om apart te slapen. Door de ander uit te slaap gehouden te worden (snurken, woelen), is niet alleen irritant, maar slecht voor het bioritme. Over relaties gesproken: ga vooral om met mensen die u goed gezind zijn. Lieden die de gewoonte hebben om kritiek te geven en hun eigen frustraties op u af te reageren, dienen vermeden te worden als de pest. Wat mij betreft zegt u gewoon: ‘liever geen contact wegens gezondheidsrisico’s’. Over contact gesproken: wees zelf een hartelijk persoon en scheutig met complimenten. Het uitdelen van vriendelijkheden zorgt niet alleen voor blije gezichten, maar verhoogt de eigen stemming en de lichamelijke weerstand tegen alle ziektekiemen die in de openbare ruimte worden rondgehoest. Over ruimte gesproken: regel een schuurtje, een oude caravan of een zolderkamertje dat u kunt aanmerken als uw eigen, exclusieve terrein (‘verboden toegang’). Iedereen heeft een toevluchtsoord nodig, een plek waar niemand zich kan bemoeien met wat u aan het doen bent. Psychologisch ongezond is, boven alles, een gebrek aan privacy. Over gebrek gesproken: koester alles wat u niet kunt. Natuurlijk is het een geestelijke oppepper wanneer u dagelijkse bezigheden hebt die u goed beheerst. Maar nog mooier is het om verlost te zijn van al die bezigheden waarin u tekortschiet. En geniet van het feit dat anderen uw onkunde als kans zien om zich waar te maken. Over bezigheden gesproken: plan uw dagen zo vol als maar enigszins mogelijk is. Van de ene naar de andere klus zorgt ervoor dat uw aandacht naar buiten is gericht. Heeft u ook geen tijd om na te denken of u wel gelukkig bent.

Psychologisch gezond is het vooral om veel te lachen: zelfs als er geen directe aanleiding is. Gewoon omkeren: eerst in lachen uitbarsten om vervolgens met grap-ogen om u heen te kijken. U leeft misschien niet langer, maar dat mag de pret niet drukken.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Groeten! Zeer nuttige adviezen in dit bericht! Het zijn de kleine veranderingen die de grootste veranderingen maken. Heel erg bedankt voor het delen!

  safety vest
  29/03/2016 11:52
  (7 jaren geleden)

 • I love your site, big thank you to these ideas, and note in the first place that I fully agree with you! Let me emphasize, yes your article was excellent. I definitely enjoyed every little bit of it, I have bookmarked you to check out all the new stuff you post

  Buyhairextensions
  30/12/2014 07:53
  (8 jaren geleden)

 • Kortom , ik doe maar wat en lach me te pletter! ....om mezelf......

  Henry den neijsel
  21/05/2014 21:54
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie