Columns en Archief

Poepschaamte

20 May 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Toegeven: poepen is geen smakelijk onderwerp. Maar dat is nu net het probleem. Veel mensen lopen rond met poepschaamte, met alle negatieve gevolgen vandien. Vooral vrouwen hebben hier last van; en dan met name om buiten de deur hun grote boodschap te doen.

Laat er dan ook nog een performer (Ryordon) in geuren en kleuren bezingen dat ‘mooie meisjes niet poepen’ en dan zijn de rapen pas echt gaar. Niet alleen vrouwen zelf maar ook mannen kunnen kennelijk de overtuiging hebben dat het niet ‘lady-like’ is om te poepen. Blijkbaar is het slechts aan de man voorbehouden om (letterlijk en figuurlijk) overal schijt aan te hebben. Vrouwen (en dan al helemaal de mooie vrouwen) dienen zich netjes te gedragen; en daar hoort het vrijuit en enthousiast poepen niet bij, inclusief alle restverschijnselen en stank die achterblijven nadat de poepdaad is verricht. Maar met of zonder anti-poep-liedje hebben vrouwen dikwijls weerzin om buitenshuis meer te doen dan alleen een plasje te plegen. Een aantal factoren spelen hierbij een rol: 1) ongemak door smerigheid wat gaat in de richting van smetvrees 2) angst voor wat anderen kunnen horen en vervolgens kunnen denken over wat er daar in dat kleine kamertje nu eigenlijk gebeurt 3) moeite met de stankverspreiding die vervolgens door de volgende toiletbezoeker als walgelijk zal worden beoordeeld. Dit alles kan in de beleving van de vrouw zo overheersend zijn dat zij, ten koste van alles, haar poepdrang zal onderdrukken en met een dikke buik, krampen en constipatie huiswaarts keert. Er zijn zelfs vrouwen die hun afspraken zo plannen dat zij tussentijds naar huis kunnen om in alle rust te poepen; en bijvoorbeeld niet met de trein reizen omdat de kans op vertraging het persoonlijk poepschema in de war kan schoppen. Zomaar spontaan voor onbepaalde tijd van huis zit er dan niet in, waardoor een heuse ‘poepobsessie’ het dagelijks leven overheerst. Hoe dan ook: voor iedereen geldt dat het lichamelijk functioneren alleen optimaal is wanneer er goed geluisterd wordt naar het bioritme: de rituele volgorde van alle automatische (orgaan)functies van het lichaam. Vervolgens is het van belang om de tijd te nemen; en er echt voor te gaan zitten. Het is een vorm van ‘loslaten’ die ieder mens van nature zou moeten kunnen beheersen, maar tegelijkertijd vaak in de vroegste jeugd al wordt verpest. Sigmund Freud zei honderd jaar geleden al: de anale fase is cruciaal voor de emotionele ontwikkeling van het kind omdat hij zich voor het eerst bewust wordt van ‘het verdwijnen’ van lichaamseigen stoffen. Verloopt de zindelijkheidstraining problematisch dan kan deze verstoring leiden tot anale problematiek in volwassenheid, kenmerkend voor mensen die gierig zijn en überhaupt niet in staat zijn om iets van zichzelf af te staan.

Poepen heet niet voor niets: ontlasting. Het is de ultieme vorm van psychische en lichamelijke bevrijding. Niets om je voor te schamen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie