Columns en Archief

Plan B

21 January 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

De economische crisis is geen grapje meer. Werkloosheid is voor velen werkelijkheid geworden en in menig gezin werkt de dreiging van financiële neergang emotioneel verlammend. Geen wonder dat de huisarts overspoeld wordt met patiënten die lichamelijk ziek worden van de psychische druk die samengaat met onzekerheid over de toekomst.

Het grootste probleem is dat mensen geen plan B hebben. Plan A is uitgewerkt zonder dat ooit nagedacht is over een alternatief. Zo kan het gebeuren dat menigeen de slaap niet kan vatten met gedachten als ‘ik moet er toch echt niet aan denken om uit mijn huis te moeten’, of ‘het kan toch niet zo zijn dat ik, na jaren van trouwe dienst, de laan wordt uitgestuurd’. Ook kunnen mensen blijven hangen in doemscenario’s. Om de onderliggende angst te verjagen worden stoere uitspraken gedaan als ‘ik laat niemand mijn auto afpakken’ of ‘als ik geen vakantie meer kan plannen, dan is voor mij de lol er af’. Maar al deze gedachten en uitspraken zijn een vorm van ontkenning dat het probleem van verminderd financiële vermogen een oplossing verdient. Hiermee wil ik geenszins beweren dat het verlies van alles wat vertrouwd is gemakkelijk is. Integendeel. Net als een scheiding van een dierbaar persoon veroorzaakt het wegvallen van financiële zekerheid fysieke pijn, en gevoelens van onmacht en kwetsbaarheid. Niets menselijks is mij vreemd. Toch wordt het materiële probleem verergerd omdat het ‘worst case scenario’ (ergste wat kan gebeuren) niet wordt doorgedacht en vervangen door een plan B die weer nieuwe houvast biedt. Voor de mensen die hierom bij mij op het spreekuur komen, is het ‘door de angst heen denken’ van een ‘leven met alles kwijt’ ook de aangewezen strategie, zoals met Anneke. Nu zij binnenkort haar kapsalon moet opgeven omdat zij de huur niet meer kan betalen en na verkoop een restschuld heeft op haar woonhuis, is mijn vraag: ‘welke stappen kun je nu wel zetten?’ Na flink aandringen zegt zij: ‘ik kan tijdelijk weer bij mijn moeder wonen, bij mensen thuis de haren knippen, en net zo lang sparen totdat ik weer wat armslag heb’. Na enig protest (‘dit was bepaald niet zoals ik mijn leven had voorgesteld’) vertelt zij in het vervolggesprek dat zij het plan met haar moeder heeft doorgesproken en een aantal klanten al heeft ingepland voor kapbeurten aan huis. Het eindeloos gepieker van Anneke is gestopt omdat zij weer nieuw perspectief ervaart.

Meer dan ooit wordt toegeven, schamen mensen zich voor hun statusangst. Het verlies van maatschappelijke positie wordt als de ultieme nederlaag ervaren. Gooi de schroom van u af en bedenk hoe u zich kunt redden als schoonmaker of tweedehandskledingverkoper. En praat daar met anderen over. Want een plan B leidt in samenspraak niet zelden tot een plan C.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Download the Mac software and Mac drivers to keep your Printers, Scanners, Digital Camera.

  Canon mac driver
  24/07/2015 09:08
  (7 jaren geleden)

 • Pick to selecting the most appropriate auto insurance carrier is to take into account the sort of coverage that you might want. In reality, many organizations will compete to your business through auto insurance charges.

  Parent
  23/07/2015 06:44
  (7 jaren geleden)

 • When all mom and dad and child-serving organizations served kids developmental passions, the problem of parental legal rights seldom could be raised.

  Parent
  23/07/2015 06:44
  (7 jaren geleden)

 • Online learning gives a vast learning opportunities to the knowledge seekers as there is a vast range of information that is readily available on almost every topic, on internet.

  Essay writing services reviews
  10/05/2015 11:24
  (8 jaren geleden)

 • Goed verhaal ,niks meer en niks minder!. Het is letterlijk en figuurlijk steeds donkerder aan het worden ,en in mijn geval in detailhandelland ,hard ploeteren om nog iets te verkopen , door van allerlei redenen.

  Bakens regelmatig verzetten en nieuwe paden ingaan.....er wordt aangewerkt. En dit soort " praatjes van die meneer uur Groningen " , motiveren dan ook zeer !!!

  Henry den Neijsel
  25/02/2013 21:38
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie