Columns en Archief

Plagiaat

01 October 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

In lang vervlogen tijden werd plagiaat als compliment beschouwd. Wie andermans schrijverij gebruikte om te kunnen schitteren, bracht als het ware een ode aan de bedenker. Tegenwoordig wordt plagiaat gezien als pure diefstal, wat niet wel zeggen dat het een zeldzaamheid is.

Integendeel, sinds de komst van internet (copy-paste) jat iedereen teksten van elkaar alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar daar blijft het niet bij: pronken met andermans veren kent vele varianten. Zo kan het gebeuren dat u een collega in vertrouwen vertelt over een origineel idee om vervolgens, na een periode van ziekte, in de notulen te lezen dat diezelfde collega met uw idee een voltreffer bij de directie heeft gescoord. Ook is het denkbaar dat u, na veel gepuzzel en onderzoek, een nieuwe inrichting van uw woonkamer bekostigt, om later bij vrienden een perfecte kopie van uw plan in hun huis aan te treffen. En dan heeft u veel moeite gedaan om iedereen in de familie bij elkaar te brengen voor een speciaal etentje na de begrafenis van opa Steenhuis om later te vernemen dat Tante Bertha aan iedereen heeft verteld dat het haar initiatief was. Mocht u van plan zijn om de daders te confronteren met dit soort diefstal, dan is hun reactie voorspelbaar. Zij zullen alles ontkennen en zelfs met enige verontwaardiging teksten hebben als ‘kom nou zeg, ik heb jou niet nodig om leuke dingen te bedenken’ of ‘wat valt het mij tegen dat je zo afgunstig bent’. Betrapt worden op plagiaat brengt zoveel gezichtsverlies met zich mee, dat dieven in de regel niet nog een keer willen afgaan door het toe te geven. Ter verdediging kan wel dit gezegd worden: mensen kunnen zo enthousiast en actief opgaan in andermans ideeën dat een dergelijke exercitie na verloop van tijd aanvoelt alsof het volkomen eigen is. Dit verschijnsel is vergelijkbaar met het herhalen van een evidente leugen: het eindeloos vertellen versterkt het geloof dat het verhaal toch waar is. Overigens, afkijken is een menselijke neiging die niet in alle gevallen als slecht kan worden aangemerkt. Kijk alleen maar naar modetrends: de nerd-bril vindt zoveel navolging dat niemand zou kunnen zeggen wie ermee begonnen is. Bovendien, een goed voorbeeld doet volgen, iets wat de basis is van een deugdelijke opvoeding. Maar, dat gezegd hebbende blijft staan dat het van beter moraal getuigt om aan bronvermelding te doen en de mensen die u bewondert het krediet te geven die zij met hun inspanningen verdienen.

Originele ideeën kunnen op verschillende plaatsen in de wereld tegelijkertijd ontstaan. Het is in dat geval de tijdsgeest die meerdere mensen op identieke wijze inspireert. Dan is er uiteraard geen sprake van plagiaat. Wanneer wel? Dat weet u ook zelf wel.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • The rise of technology is fast, and people are enthralled and impressed. With the help of the Internet, more and more people are aware of new inventions, and the more they know, the more they want.

  crave technology
  03/12/2014 07:28
  (8 jaren geleden)

 • Choosing the dog house design can be challenging for some dog owners. A dog owner must carefully weigh the options available for the dog to feel comfortable and at home.

  good dog magazine
  03/12/2014 07:27
  (8 jaren geleden)

 • People all over are aware that purchasing a life insurance policy can provide them with a sense of security and long term benefits. Many are still not ready to reap the benefits of the right policy due to lack of time. Think wisely and get yourself a right policy.

  toronto life insurance
  03/12/2014 07:27
  (8 jaren geleden)

 • Little minority business people are confronted with lots of obstacles when trying to create the best small company marketing methods. There are a lot of barriers in order to overcome along with marketing for example:

  minoritybusinesssolutions.org
  01/12/2014 11:51
  (8 jaren geleden)

 • Being a Green Company has apparent environmental advantages. Business proprietors who help to make the transition will even increase income and success while decreasing risk as well as cost!

  smartgreenbusiness.org
  01/12/2014 11:51
  (8 jaren geleden)

 • Due to various factors, the need for aided living facilities may be rapidly growing nowadays - most likely mainly due to the very proven fact that the seniors are now approaching the retirement.

  living-business.org
  01/12/2014 11:50
  (8 jaren geleden)

 • Dit is mijn eerste keer dat ik bezoek hier. Ik vond zo veel leuke dingen in uw blog, met name de discussie. Uit de tonnen reacties op je berichten, ik denk dat ik ben niet de enige die alle plezier hier! Zet het goede werk.

  Bruidsmeisjes Jurken
  10/10/2013 10:58
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie