Columns en Archief

PHPD

14 February 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Van ouderen is bekend dat zij last kunnen hebben van PHPD (Pijntje Hier Pijntje Daar). Algeheel lichamelijk verval zorgt voor krakende gewrichten, verkrampte spieren en sputterende ingewanden. Bovendien is de huisarts vaak nog de enige die de ouder wordende mens serieus neemt, waardoor PHPD garant staat voor een goed gesprek.

In het contact tussen ouderen is PHPD een geliefd onderwerp, vooral omdat ook nog enige onvervalste competitie kan plaatsvinden (mijn PH is erger dan jouw PD). Toch is PHPD geen exclusieve seniorenkwaal. In alle leeftijdsgroepen is PHPD een terugkerend verschijnsel. Kinderen bijvoorbeeld hebben al gauw last van PHPD, beter bekend als schoolziekte. Het proefwerk is niet op tijd geleerd of het kind wil gewoon weer eens ouderwets verwend worden door de ouders. Een beetje extra aandacht kan wonderen doen tegen de aanhoudende eisen die worden gesteld aan onze jeugd. Die extra aandacht zoeken ook volwassenen, maar ontmoeten doorgaans weinig begrip. En dat heeft alles te maken met de theatrale manier waarop de PHPD-patiënt zich presenteert: ‘dan trekt de pijn vanuit mijn been naar boven en krijg ik een spanningsgevoel op de borst met uitstraling naar mijn nek terwijl ik rare tintelingen voel achter mijn rechter oogkas, waardoor ik bijna moet overgeven.’ Opvallend is dat PHPD veel voorkomt bij mensen die het moeilijke vinden om ‘nee’ te zeggen. Zo schiet het bij Frits altijd in zijn rug precies op het moment dat zijn vrouw een reisje wil plannen naar haar familie in Australië. En Gerda heeft stelselmatig pijnscheuten in haar maagstreek als haar vriend het plan oppert om samen te wonen. In dit soort gevallen is het hebben van PHPD een groot sociaal voordeel. De patiënt hoeft geen uitvoerige verantwoording af te leggen voor zijn verzuim. Ziek is ziek, en dat spreekt voor zich. Datzelfde voordeel geldt voor bezoekjes aan familie of recepties van collega’s: even een aanval van PHPD melden en de patiënt kan met goed fatsoen er tussenuit piepen. Dit sociale voordeel is zo groot dat mensen met incidentele PHPD de chronische variant ontwikkelen. Dat is het moment waarop PHPD zich tegen de patiënt keert. Niemand die nog enige echte betrokkenheid toont, waardoor het zomaar kan gebeuren dat de PHPD-patiënt met een heel andere, ernstige kwaal volledig wordt genegeerd; en het risico loopt te overlijden enkel en alleen maar omdat hij een geschiedenis heeft van chronische PHPD.

Aangezien PHPD geen officiële, medische status heeft, wordt ook niets gedaan aan de genezing ervan. Dat komt natuurlijk ook omdat de meeste PHPD-patiënten weinig motivatie tonen om verlost te worden van hun kwaal. Als psycholoog begrijp ik dat wel. Het hebben van klachten en het uiten van onvrede doet iedereen op zijn eigen manier. Als uitlaatklep is PHPD gemakkelijk, kleurrijk en doeltreffend.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • With the effect of digitization, there are a lot of companies in existence now, but back in the days of 1990s, there were only a countable number of companies which used to rule the internet world. American Online or Aolmail.com is one of them.

  Aolmail.com
  15/03/2018 07:56
  (5 jaren geleden)

 • good article.

  Robot 2.0 box office collection
  22/02/2018 13:27
  (5 jaren geleden)

 • thanks for sharing this article.

  IPL 2018 live score Live streaming
  22/02/2018 13:26
  (5 jaren geleden)

 • Moreover, this would even keep you away from harmful and malicious programs which you might encounter on your hunt, that usually ends up messing up things for you eventually. We are here to share with you authorized and working Netflix accounts for you to get through

  netflixlogin
  16/02/2018 13:45
  (5 jaren geleden)

 • This post gives truly quality information. I’m definitely going to look into it. Really very useful tips are provided here. <a href="http://ipl2018livestreamings.com">IPL LIVE STREAMING </a>

  aaron
  08/02/2018 10:49
  (5 jaren geleden)

 • IPL 2018 Schedules, Time table, Match list IPL 2018 Schedules date time not yet discharged. If you don't mind check following 3 days.

  IPL 2018 Teams
  04/02/2018 11:32
  (5 jaren geleden)

 • Plan extensive variety of delicious formulas with Maggi Noodles, Bhuna masala, Maggi coconut powder, Maggi soup, pasta and substantially more.

  paneer maggi
  30/01/2018 11:05
  (5 jaren geleden)

 • Thank you s. Ziek is ziek, en dat spreekt voor zich. Datzelfde voordeel geldt voor bezoekjes aan familie of recepties van collega’s: even een aanval van PHPD melden en de patiënt kan met goed fatsoen er tussenuit piepen. Dit sociale voordeel is z

  netflixlogin
  24/01/2018 11:15
  (5 jaren geleden)

 • more on PHPD. Actually I didn’t know the proper causes and symptoms of this disease. This post helped me to k

  LALIT
  13/10/2017 08:37
  (5 jaren geleden)

 • elden en de patiënt kan met goed fatsoen er tussenuit piepen. Dit sociale voordeel is zo groot dat mensen me

  lucky patcher for iphone
  12/10/2017 14:14
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie