Columns en Archief

Persona non grata

21 July 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Bent u wat somber de laatste tijd? Heeft u onverklaarbare vermoeidheidsklachten? Of voelt het alsof u heel erg stroperig door het leven gaat? Ja? Dan wordt het tijd dat u eens goed nadenkt hoe welkom u bent. Welkom op uw werk. Welkom thuis. Welkom in de familie, welkom in de buurt of welkom bij uw zogenaamde vrienden.

Feit is namelijk dat het ergens-niet-welkom-zijn psychisch slopend is. Het probleem is dat veel mensen helemaal niet door hebben wanneer zij als ongewenst worden gezien. En dat heeft weer te maken met het feit dat ongewenstheid niet openlijk wordt uitgesproken. Nee, een persona non grata wordt altijd op de meest subtiele manieren door zijn omgeving onderuit gehaald, of het moet al zijn dat u als veroordeelde crimineel weer ergens moet re-integreren in de samenleving. In dat geval zal u wel nageroepen worden dat u naar de andere kant van de wereld mag verhuizen. Maar bent u een gewone, brave burger dan wordt uw ongewenstheid met ongrijpbare middelen kenbaar gemaakt. Zo kan het zijn dat u door bepaalde collega’s niet gegroet wordt, overgeslagen wordt tijdens vergaderingen of geen antwoorden ontvangt als u mailtjes verstuurd met prangende vragen. Tijdens een visite kan het zijn dat u door niemand wordt opgemerkt, terwijl u toch zeker weet dat u aanwezig bent. En maakt u wat meer geluid om aansluiting te krijgen in de gezelligheid, dan is er niemand die reageert. Onwelkome gasten zijn er grofweg in twee soorten: 1) de persoon die zo leuk, succesvol en aantrekkelijk is dat hij spontane jaloezie opwekt 2) de persoon die zo egocentrisch en verongelijkt is dat hij spontane afkeer oproept. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook waar dat ieder mens het kan meemaken dat hij als ongewenst wordt gezien, al was het alleen maar omdat de gevestigde orde geen nieuwelingen tolereert. Hoe dan ook, mijn bedoeling is dat u er eens rustig voor gaat zitten en uw ‘gewenstheid’ eens grondig onder de loep neemt. Ook is het geen overbodige luxe om u zelf (en anderen) de vraag te stellen of u zich ongewenst gedraagt. Komt u tot de conclusie dat u geen blaam treft, dan heeft u gewoon pech. In dat geval is het vechten tegen de bierkaai. Want wie niet welkom is, zal het vijandelijke tij niet kunnen keren. Gelukkig biedt de wereld genoeg ruimte om ergens anders wel weer welkom geheten te worden. Er zijn altijd weer andere mensen die uw aanwezigheid wel op prijs kunnen stellen.

Niets is zo inspirerend als toegelachen te worden; en niets is zo uitputtend als met de nek te worden aangekeken. Zorg dat u zich welkom voelt onder de mensen. Want alleen dan bent u in staat om de marathon te lopen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • So this makes them customers that intend to have the ability to produce enjoyable video clips that concentrate on funny, on pets or on whatever else they understand they could make amusing.

  Lively Musically
  23/01/2018 07:25
  (5 jaren geleden)

 • That tragedy on Pakistan is constantly on the worsen simply because relief components and enable fall far except what important. More enable is seriously needed given that the potential for lots of fatalities starts off to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:11
  (6 jaren geleden)

 • What's more, it enhances the airy and adequate feel and attending at its best. After ability above redesigning, the frames became added glassy while acid aback on the angles..

  cheap ray ban
  05/07/2016 11:38
  (7 jaren geleden)

 • We all apperceive about the UV application furnishings on our derma but we frequently avoid them will do to our eyes.

  oakley outlet
  05/07/2016 11:37
  (7 jaren geleden)

 • leuk geschreven!

  kiki
  24/07/2014 15:41
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie