Columns en Archief

Pensioenangst

30 August 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Mensen zijn bang dat zij maar weinig zullen terugzien van hun pensioengeld. En die angst is terecht. Want, pensioenfondsen hebben hun reserves aanzienlijk zien krimpen sinds de kredietcrisis is toegeslagen. Eigen geld in beheer geven aan instellingen die u niet eens bij de naam kennen, is altijd riskant. Dat blijkt maar weer.

Maar goed, dat daargelaten, is het wel zuur om een armoedig toekomstperspectief te hebben, als u daar uw hele leven voor hebt gespaard. Geen zwitserlevengevoel, maar thuis op de bank zitten en elke avond macaroni met boterhamworst eten, zoals vroeger. Hoewel. Misschien dat de groeiende pensioenangst ook verse krachten losmaakt in de ouder wordende mens.  Zo kan een zestigplusser nog gerust een eigen winkeltje beginnen. Met een kleine investering kan in de zomermaanden rondgereden worden op een ijscokar en in de winter kan, met dezelfde ventvergunning, door de straten getoerd worden met friet of hete worst. Voordeel van een dergelijke onderneming is dat de sociale contacten op peil blijven, en daarmee ook de dreiging van existentiële overbodigheid wordt afgewend. Bovendien is het bijverdienen van een zakcentje op latere leeftijd goed voor het huwelijk. De meeste vrouwen zitten er helemaal niet op te wachten dat manlief thuis komt te zitten, vooral omdat hij zich met zaken gaat bemoeien waar hij voorheen geen enkele interesse in had (‘schat, is het niet slimmer om de aardappels te schillen met een dunschiller in plaats van een mesje’). Wie geld moet besparen, kan ook eens wat vaker aan tafel schuiven bij de kinderen en andere familieleden die nog in de kracht van hun leven staan. In ruil kan wat vaker op hun huis, op de beesten of de (klein)kinderen worden gepast, waardoor er voor beide partijen economisch voordeel is. Natuurlijk is het ideale plaatje dat senioren hun onafhankelijkheid behouden, als ook dat de kinderen niet, bij voortduring, lastig gevallen worden door hun ouders. Maar als het toch niet anders kan, dan is het geen ramp dat het familiegevoel in Nederland weer wat nieuw leven wordt ingeblazen. Vandaag de dag is iedereen zo individualistisch bezig dat veel mensen zelfs vergeten dat zij familie hebben. Als dure vakanties, kostbare auto’s en het lidmaatschap van de golfclub moeten worden ingeleverd, dan komt daar als vanzelf een betaalbare fietstocht, een tweedehands scooter of een spelletjesavond voor in de plaats. En dat is alleen maar gezond. Want, het ervaren van levensgeluk zit niet zozeer in alles wat u bezit als wel in het geestelijk vermogen zelf iets van het leven te maken.

Iedereen die zijn leven lang keihard heeft gewerkt, verdient het om van zijn spaarzaamheid te profiteren. Maar als blijkt dat anonieme figuren uw beleggingen hebben verkwanseld, gebruik dan uw boze energie om nog een keer te vlammen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Na,ja
  Dat klingt zo slecht toch niet.
  M.

  Margit
  15/01/2018 18:59
  (5 jaren geleden)

 • Wrom, wrom, wrom toch?

  Oe-eg. Oe-eg.
  Álles oe-eg!

  Snif.

  -

  Ik vind de conclusie toch weer ... mja.
  Op die leeftijd zou 'boze energie' zomaar tot een hartaanval kunnen leiden. En een tijd van 'tropenjaren' -langere perioden van negatieve stress, of zelfs 'crisis' in een mensenleven- leidt (ook) tot een kortere levensverwachting. Een en ander zou in ieder geval tot uitdrukking komen in, duidelijk blijken uit het laatste, enkele gegeven, dat gemiddeld genomen werkende mannen -en sinds enige jaren ook vrouwen- een kortere levensverwachting hebben.

  'In en/of door de bank genomen'?

  -

  Tja.

  'Geef voor een goed doel! Stort nu. Rek.nr.: ...'

  Als je rond de Kerstdagen een dergelijke advertentie in de krant plaatst, zul je er vast ook een paar centen mee binnenhalen?

  http://www.youtube.com/watch?v=ahN5kJJvqgM
  Kabouter Wesley - Rode Kruis

  Ik ook? (PV, Ik ook.)
  31/08/2010 16:53
  (12 jaren geleden)

 • Wat staat ons dan nog te wachten?

  Lisa
  31/08/2010 10:57
  (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie