Columns en Archief

Pensioen niet doen

13 April 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is slecht voor uw gezondheid om pensioen te gaan. Zo zeggen nu ook de wetenschappelijke experts. Het kan wel aantrekkelijk lijken om, na een arbeidzaam leven, op uw lauweren te rusten. Maar rust roest en al helemaal op oudere leeftijd. Want als u voor niets of niemand ’s morgens hoeft op te staan, dan vervliegt uw vitaliteit.

Triest is het dat de maatschappij er alles aan doet om u wel met pensioen te sturen. Nu mag de officiële pensioenleeftijd wel zijn verhoogd, maar dat heeft niets te maken met uw psychisch welzijn. Die maatregel is alleen maar genomen om geld uit te sparen. Belangrijk is het daarom dat u zich verzet tegen de collectieve samenzwering om u overbodig te verklaren. Mocht u bij uw werkgever geen gehoor vinden om langer aan te blijven, maak dan nu al plannen om voor u zelf te beginnen. In Amerika, waar het idee van verplicht pensioen nooit is ingeburgerd, zullen senioren u bedienen in het restaurant en helpen bij het inpakken van uw boodschappen. Daar is niemand te oud om bijles te geven of handel te drijven in tweedehands auto’s. Op 65-jarige leeftijd, toen mijn vader werd weggestuurd aan de universiteit, is hij een eigen onderzoekslaboratorium begonnen in vernieuwende geneesmiddelen; en het was vooral het contact met jonge mensen waardoor hij tot zijn 90ste levensjaar mentaal fit bleef. Op zondagmorgen kwam hij altijd even bij ons ontbijten om zijn wekelijkse ergernissen te spuien. Ik dacht altijd: ‘zolang hij zich nog zo kan opwinden, dan zit het wel goed’. Probleem is dat de ouder wordende mens toch al gauw als boventallig wordt gezien. Maar als u daar ook aan meedoet door de handdoek van het pensioen in de ring te gooien, dan zal niemand u meer serieus nemen. En niets is zo geestelijk dodend als een gebrek aan erkenning. Mocht u zich afvragen waarom zoveel langgetrouwden tegenwoordig toch gaan scheiden, dan wordt het u nu wel duidelijk. Van één dag op de ander moeten beide partners hetzelfde territorium delen (= thuis) met als gevolg dat zij elkaar constant in de weg lopen. Het idee om samen om te worden, verandert in een nachtmerrie.

Natuurlijk zijn ambitieuze jongeren er op uit om u te vervangen. Maar dat wil niet zeggen dat u verplicht bent om opzij te stappen. Met pensioen gaan is hetzelfde als met vakantie: u wordt er luier, zwakker en dommer van.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • ik was het al van plan :) maar bedankt voor het onderstrepen van mijn gevoelens

    hans
    14/04/2015 10:09
    (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie