Columns en Archief

Pensioen niet doen

13 April 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is slecht voor uw gezondheid om pensioen te gaan. Zo zeggen nu ook de wetenschappelijke experts. Het kan wel aantrekkelijk lijken om, na een arbeidzaam leven, op uw lauweren te rusten. Maar rust roest en al helemaal op oudere leeftijd. Want als u voor niets of niemand ’s morgens hoeft op te staan, dan vervliegt uw vitaliteit.

Triest is het dat de maatschappij er alles aan doet om u wel met pensioen te sturen. Nu mag de officiële pensioenleeftijd wel zijn verhoogd, maar dat heeft niets te maken met uw psychisch welzijn. Die maatregel is alleen maar genomen om geld uit te sparen. Belangrijk is het daarom dat u zich verzet tegen de collectieve samenzwering om u overbodig te verklaren. Mocht u bij uw werkgever geen gehoor vinden om langer aan te blijven, maak dan nu al plannen om voor u zelf te beginnen. In Amerika, waar het idee van verplicht pensioen nooit is ingeburgerd, zullen senioren u bedienen in het restaurant en helpen bij het inpakken van uw boodschappen. Daar is niemand te oud om bijles te geven of handel te drijven in tweedehands auto’s. Op 65-jarige leeftijd, toen mijn vader werd weggestuurd aan de universiteit, is hij een eigen onderzoekslaboratorium begonnen in vernieuwende geneesmiddelen; en het was vooral het contact met jonge mensen waardoor hij tot zijn 90ste levensjaar mentaal fit bleef. Op zondagmorgen kwam hij altijd even bij ons ontbijten om zijn wekelijkse ergernissen te spuien. Ik dacht altijd: ‘zolang hij zich nog zo kan opwinden, dan zit het wel goed’. Probleem is dat de ouder wordende mens toch al gauw als boventallig wordt gezien. Maar als u daar ook aan meedoet door de handdoek van het pensioen in de ring te gooien, dan zal niemand u meer serieus nemen. En niets is zo geestelijk dodend als een gebrek aan erkenning. Mocht u zich afvragen waarom zoveel langgetrouwden tegenwoordig toch gaan scheiden, dan wordt het u nu wel duidelijk. Van één dag op de ander moeten beide partners hetzelfde territorium delen (= thuis) met als gevolg dat zij elkaar constant in de weg lopen. Het idee om samen om te worden, verandert in een nachtmerrie.

Natuurlijk zijn ambitieuze jongeren er op uit om u te vervangen. Maar dat wil niet zeggen dat u verplicht bent om opzij te stappen. Met pensioen gaan is hetzelfde als met vakantie: u wordt er luier, zwakker en dommer van.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • That's great news and well deserved! :) Keep up the great work and I'm looking forward to the new and improved

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:22
  (6 jaren geleden)

 • De wereld gaat nog aan vlijt ten onder.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:21
  (6 jaren geleden)

 • nice app for androids..
  https://gmaillogins-signin.com/create-gmail-sign-in-account-for-android/

  gmail android
  23/07/2016 10:28
  (6 jaren geleden)

 • We ladies don't appear in one admeasurement and giving chocolates or ablution online writing is such a YSL.

  dior replica
  05/07/2016 11:45
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing.

  directional coupler
  26/08/2015 05:54
  (7 jaren geleden)

 • Thank you for sharing! Post is interesting.

  essay planet service
  30/04/2015 01:32
  (8 jaren geleden)

 • Nou ik ben sinds 2 jaar thuis en ik voel me heerlijk! Lekker leven in mijn eigen ritme, op mijn gemak het huishouden en boodschappen doen. Verveel me geen moment. Zit heerlijk in mijn eigen positieve energie en zie mijn dierbaren geregeld. In tegenstelling dan toen ik werkte, druk en stress door niet werkbare systemen, reorganisatie en geen voldoening en erkenning voor je werk, ook zelf geen voldoening meer door bezuinigingen en de clienten moest je van kastje naar muur sturen.. Te moe en uitgeblust om maar iets te ondernemen na je werk of het weekend. Nu voldoening in mijn leven want ik leef in vreugde en liefde. Ik voel me thuis in mijn huis en energie en erkenning? Heb ik niet nodig van anderen, ik waardeer alles wat ik doe en krijg erkenning van een schoon huis en lekker gezonde hap eten, zelf gemaakt, heb ik nu tijd voor ,-)
  2x per week doe ik bdschappen en wat schoonmaak bij iemand anders die ziek is. Geef aandacht aan mensen die het nodig hebben en ben heerlijk in the flow.
  Erkenning is precies waar misbruikt van wordt gemaakt als je dat van anderen nodig hebt. Erken jezelf je bent prachtig zoals je bent!

  angel
  20/04/2015 09:37
  (8 jaren geleden)

 • Heerlijk....................niet met pensioen! Helemaal mee eens!
  Ik kreeg mijn laatste baan toen ik 53 jaar was, werk er nu 15 jaar, word 28 april 68 en voel me heerlijk!
  Ik werk nog 3 dagen waarvan 1 dag vanuit huis.
  Een bevoorrecht mens ben ik!
  O ja, van vakantie houd ik niet, dus daar kan ik ook niet dommer, luier en zwakker van worden. :):):)

  Sietske
  19/04/2015 17:08
  (8 jaren geleden)

 • Als Wijnberg zijn pensioen aan mij overmaakt ga ik wel op mijn luie rug liggen. De wereld gaat nog aan vlijt ten onder.

  Albert Meijer
  16/04/2015 11:19
  (8 jaren geleden)

 • Ik ben het eens met je column over niet met pensioen gaan. Dat is inderdaad zwaar werk. En toch, nee, ik ben niet dommer geworden en ook niet zwakker. Wel gevoeliger voor depressieve gevoelens. En ik word niet vrolijk van ' collega's die niks meer doen, omdat ze met pensioen zijn. Maar toch, als er een deur dicht gaat, dan gaat er ook een open of meer. Ik doe nu dingen waar ik anders niet aan toekwam.
  Ook als je met pensioen bent is een zinvol leven mogelijk. Je moet er wel discipline voor opbrengen. En als je de maatschappij, het leven, het gedoe vanaf een afstand kunt bekijken zie je alles anders. Dat geeft een andere dimensie aan je leven. Nog even en ik ga een pleidooi houden voor pensioen. Nee, het is niet alleen negatief. Het is net werk: er zitten positieve en negatieve kanten aan.
  Het is maar hoe je ermee omgaat.

  Catharina
  14/04/2015 21:02
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie