Columns en Archief

Partnerkeuze

28 August 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Samen het leven delen. Dat wil iedereen. Nou ja, bijna iedereen. En ook al is de man op jacht, het is de vrouw die uiteindelijk het ja-woord geeft. Probleem is alleen hoe je kaf van het koren scheidt, Veel vrouwen zullen hierbij willen vertrouwen op hun intuïtie. Maar dat is niet genoeg. Gezond verstand is nog veel belangrijker.

Zeker wanneer er sprake is van intense verliefdheid, zal niemand moeilijk willen doen over zoiets banaals als geld. En wellicht heeft die potentiele man nog geen bankrekening van betekenis. Maar als het om geld gaat, dan is het wel zaak om vast te stellen hoe gul die man is. Is hij bereid om het weinige wat hij heeft voor haar te reserveren, dan kan hij op dat punt als geschikt worden aangemerkt. En als diezelfde man al het geld, wat als gezamenlijk kan worden gezien, door haar laat beheren dan scoort hij extra punten. Gierige mannen zijn simpelweg niet in staat om (liefde) te geven. De man dient ook langs de meetlat gelegd worden als het gaat om volwassenheid. Jongensachtigheid roept misschien wel diepgewortelde moedergevoelens op, maar daar heb je als vrouw helemaal niets aan als het gaat om de verplichtingen van het dagelijks leven. Eeuwige studenten, chronische uitstellers, moederskindjes, profiteurs, lantefanteraars en werkweigeraars vallen daarom al gelijk af. Het moet wel een vent zijn die van wanten weet en dat is dan: de man met potentie; en niet alleen in seksuele zin. Nu hoeft niet iedereen razend enthousiast zijn op die ene man waar jij jouw zinnen op heb gezet. Maar onderschat niet het beoordelingsvermogen van ouders en vriend(inn)en. Is het geluk aan jouw zijde en worden de mensen zichtbaar en hoorbaar blij als zij de man van jouw keuze ontmoeten, dan is er al heel wat gewonnen. Immers, alleen als ook de omgeving jouw partnerkeuze draagt, zal de relatie kans van slagen hebben. Het voelt misschien niet goed als iemand in de intieme kring kritische geluiden laat horen over jouw beoogde partner. Maar het is op dit punt dat juist het gezonde verstand moet zegevieren: luister goed naar wat de kritiek behelst; en doe daar jouw voordeel mee. In de liefde zijn het juist jouw eigen blinde vlekken waar alle anderen goed zicht op hebben. Nog één laatste geschiktheidstest: is die man waar jij op valt ook in staat om vragen te stellen waar oprechte belangstelling uit blijkt? Is het antwoord bevestigend, dan heb je in ieder geval zekerheid over zijn empathisch vermogen. Alleen dan kan er zicht zijn op duurzame liefde.

Nu mankeert er altijd wel iets aan de man. Maar dat is geen punt. Want ook een goede partnerkeuze betekent voor de vrouw een levenslang project.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Gmail is a free advertising-supported email service provided by Google. It's one of the most popular email services in the world.

    gmail.com
    13/10/2017 09:22
    (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie