Columns en Archief

Parkeerproblemen

25 October 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Parkeren is een fysieke handeling, uit te voeren met een auto, vliegtuig of boot. Tenminste zo was dat oorspronkelijk. Tegenwoordig is het in de mode om psychologisch te parkeren. Zo zijn er mensen die in staat zijn om vervelende gedachten, traumatische herinneringen of zelfs hun dagelijkse verplichtingen te parkeren.

Deze mensen hebben in hun brein allerlei lege plekken, waar vanalles wordt geparkeerd dat niet voor onmiddellijk gebruik is bestemd. En dat is natuurlijk handig. Zo handig dat het de jaloezie opwekt van andere mensen die het psychologisch parkeren maar niet onder de knie kunnen krijgen. Dit onvermogen om psychologisch te parkeren komt, opvallend genoeg, het meest voor bij mensen die het ouderwetse parkeren ook niet machtig zijn. Nu zal het wel heel clichématig klinken om te beweren dat het vooral vrouwen zijn die er een zooitje van maken. Maar, ik kan gewoon niet om de feiten heen. Mannen lijken namelijk het parkeren gewoon van nature te hebben meegekregen. Zij stallen alle overbodige informatie alsof het de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld is. En voor de man is er nogal wat overbodige informatie. Namen van mensen, afspraken met het thuisfront, en verplichtingen zoals het betalen van de rekeningen worden zo goed geparkeerd dat hij zelfs totaal vergeet waar hij zijn psychologische spullen heeft geparkeerd. Vrouwen daarentegen krijgen zelfs een enkelvoudige emotionele lading niet goed ingeparkeerd. Met een beetje verdriet, boosheid of schuldgevoel blijven vrouwen net zo lang heen en weer schuiven totdat zij van pure machteloosheid het parkeren maar opgeven. Als er dan ook nog een hele aanhangwagen volgeladen met zorgen en verantwoordelijkheden meegezeuld wordt, dan is het parkeren een handeling die op voorhand tot mislukken is gedoemd. Vrouwen kunnen niet parkeren en blijven daarom maar in rondjes rijden. Goed beschouwd hebben mannen ook een parkeerprobleem: zij blijven te lang staan. En dat zorgt voor een aanhoudende stroom van berispingen en bekeuringen. Maar ook daar zitten mannen niet mee, omdat zij, net als met andere tekortkomingen, dat weer netjes weten te parkeren. Zo ontstaan in de relatie tussen man en vrouw de nodige parkeerconflicten: hij lijdt er onder dat zij haar wensen en frustraties niet voor even weet te parkeren (‘het kan toch ook morgen’), terwijl zijn parkeergarage vol valse beloften haar tot wanhoop drijft (zo schiet het natuurlijk nooit een keer op’). Het conflict kan zo hoog oplopen dat zij hem uiteindelijk buitenshuis parkeert. En dat is een vorm van parkeren waar hij niet van terug heeft.

Ondanks de complicaties blijft het psychologisch parkeren een wonderlijk fenomeen: op onverklaarbare wijze krijgt iets zwaarwegends een plekje door het los te laten in het achterhoofd. En psychologische parkeerexperts door het hele land geven parkeerles aan iedereen die zich vastbijt in zijn onvrede.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • best method to stop bleeding while tonsil stones removal.. You can use this infographic anywhere even comercially.

  tonsil stone
  11/10/2017 13:02
  (5 jaren geleden)

 • On this amazing accident you can Free Download Happy New Year 2018 HD Wallpapers, Images from our website page.

  Happy New Year 2018
  09/10/2017 14:36
  (5 jaren geleden)

 • If you are a fan of movie watching and TV maniac then this article on Tubi TV APK Download the right app info for you.

  Tubi TV
  04/10/2017 12:00
  (5 jaren geleden)

 • Test uitgevoerd: het idee m/v. Grappig!

  Lisa
  01/11/2010 17:47
  (12 jaren geleden)

 • Lisa,

  Dit is mogelijk goede info voor jou:
  http://www.ashatenbroeke.nl/asha/2010/06/08/het-idee-mv/

  Grappige info:
  http://www.hetideemv.nl/
  (Testje niet zelf gedaan)

  Minder grappige achtergrond:
  http://yunomi.nl.msn.com/artikel/overspannen-1
  Kijk goed naar de commentaren onder dit bericht. Dat zijn bijna allemaal vrouwen!
  En dat is wat mij betreft (ook) niet acceptabel.

  Misschien beter, om je niet al te makkelijk 'in de wiek te laten schieten'. Voor je 't weet ...
  http://www.kennislink.nl/publicaties/mindful-van-je-stress-af

  Groeten

  Ik ook.
  30/10/2010 23:00
  (12 jaren geleden)

 • Pardon! Ik ben een vrouw en ik kan parkeren als geen ander. Zelfs mijn mannelijke collega's staan versteld van mijn parkeerkunst.

  Lisa
  26/10/2010 17:55
  (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie