Columns en Archief

Overhoren

09 October 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Er is helemaal niets op tegen wanneer ouders hun kinderen overhoren om de kans op goede schoolresultaten te vergroten. En er zijn ook nog genoeg studenten die samen leren en elkaar overhoren om succes te boeken voor lastige tentamens. Maar een vrouw die haar man overhoort om te controleren of hij echt bij de les is?! Nee, dat lijkt volkomen absurd.

Toch is dat wel wat er gebeurt, ook al hebben eigenlijk alle mannen hier een hekel aan. Het leger aan mannelijke krijgers kan nog zo tegensputteren (‘je hoeft me toch niet te behandelen alsof ik een achterlijk kind ben’), de vrouw ziet het als haar schone taak om te zorgen dat correcte antwoorden gegeven worden als zij de meest essentiële vragen stelt. Daarom zal de man haar eerst de antwoorden proberen te ontfutselen (‘bij wie gaan we vanavond eigenlijk op bezoek?’), maar daar trapt zij niet in: ‘denk nou even eerst goed na voordat je mij alles laat voorzeggen’. En vervolgens zal zij de druk alleen nog maar opvoeren: ‘als jij al niet luistert wanneer ik iets simpels vertel als een bezoekje bij vrienden, hoe kan ik er dan op vertrouwen dat je überhaupt enige interesse hebt in onze gezamenlijke activiteiten’. Het zal duidelijk zijn dat de man meer dan eens een dikke onvoldoende scoort, zeker wanneer hij ook de antwoorden schuldig moet blijven op vragen als ‘heb je enig idee wanneer je paspoort verloopt’ of ‘weet je eigenlijk wat wij aan boodschappen nodig hebben voor het weekend’ en ‘wat hebben we nu afgesproken als de kinderen straks komen’. Nu zijn er legio vrouwen die zich mettertijd afvragen hoe het kan dat hun echtgenoot emotioneel afwezig is, zoals dat heet. Bovendien komt er nauwelijks meer een echt verhaal uit en blijven de mannelijke reacties beperkt tot ‘ja, schat’, ‘nee, schat’ en ‘ik hoor wat je zegt, schat’. Welnu, dat zwijgzamer worden van de man heeft alles te maken met het feit dat hij, bij overhoring, zulke slechte cijfers scoort. Uiteindelijk denkt de man: ‘ik kan beter helemaal niets meer zeggen (of vragen), want dan kan ik ook niets verkeerds zeggen’. Zo bekeken heeft het vrouwelijk overhoren een averechts effect: hoe strenger de controle, des te wantrouwiger en behoedzamer de man zijn woorden kiest, als hij al wat tekst aan de openbaarheid schenkt.

Wanneer de vrouw weer eens klaagt over zijn slechte, parate kennis, wijs ik doorgaans op het volgende: beschouw alle informatie als iets wat opgeslagen zit in het collectieve geheugen. Alles wat de vrouw dan meer en beter weet dan hij, is dan juist wat de man met een gerust hart kan vergeten. Eindelijk een deugdelijke verklaring voor het olifantengeheugen van de vrouw; een compliment die zij oprecht verdient.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • download idm free

  idm free
  12/02/2018 04:59
  (3 jaren geleden)

 • Safari program is one of the main web program which is free and accessible for everybody on windows, MAC OS, iOS, android

  Safari for pc
  04/01/2018 12:25
  (3 jaren geleden)

 • Snaptube application is that, it gives different strings while downloading a video

  Bluestacks
  04/01/2018 05:02
  (3 jaren geleden)

 • On the off chance that you think that its difficult to concoct a decent theme, at that point you should not squander your significant time and obtain exposition help instantly. Let our expert article composing administration do this chaotic activity for you.

  Essay Help
  13/10/2017 09:55
  (4 jaren geleden)

 • Nice post - Thanks for sharing this kind of post with us. really very great stuff, keep posting...

  Recensione Di MSpy
  10/10/2017 18:42
  (4 jaren geleden)

 • Cinemabox HD s the one app I would refer to even my parents. The app is simple to use, is comfortable to navigate through and is also very efficient at what it does. What it does is very well known. Not so well known is the fact that the app is free and secure.

  Cinema Box for Mac OS
  10/10/2017 15:57
  (4 jaren geleden)

 • Ik heb dat bij mijn man nooit gedan,ik bedoel naar de studie niet,dat is toch vernederend,hij is toch volwassen,dacht ik
  en
  In eens hadden wij een schuld van 3 000 000 DM,de Winter kwam en onze 4 kinderen hadden geen winter schoenen.
  Had ik het toch gedaan.
  Nou ja,het is toch nog goed gekomen.
  Ik heb 2 kleinkinderen,de winter komt en ze hebben wel winterschoenen.
  Margit

  Margit
  09/10/2017 08:53
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie