Columns en Archief

Overbezorgd

06 November 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Genoeg vrouwen die overbezorgd door het leven gaan. Tenminste, dat zeggen vooral de buitenstaanders die, snel oordelend, de nodige clichés de lucht in slingeren zoals ‘je moet ook leren loslaten’ of ‘je moet gemakkelijker leren leven’. Misschien wel goed bedoeld, maar door de bezorgde vrouw alleen maar als irritant ervaren.

Zeker wanneer de vrouw voor het eerst moeder wordt, dan is er genoeg reden voor zorg: ligt het kindje wel op zijn ruggetje (wiegendood), is de personele bezetting wel op orde bij de kinderopvang (aandacht tekort) en is oma fit genoeg om buiten de tred van haar kleinkind bij te houden (verkeersdrukte). Het zijn allemaal zorgen die invoelbaar zijn; en de vrouw met toewijding scherp houden om mogelijke gevaren af te wenden. Om die reden alleen al ben ik in mijn hoedanigheid als psycholoog alleen maar ondersteunend als vrouwen twijfelen over hun manier van doen. Voorkomen is beter dan genezen, is mijn devies; en moedig deze vrouwen dan ook aan om de bijbehorende mannen mee te laten bewegen in hun aanpak; een aanpak die voorzichtigheid, veiligheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Over mannen gesproken: die zijn doorgaans een heel stuk gemakzuchtiger; en halen hun schouders op als de vrouw zich zorgen maakt of het flesje melk wel de juiste temperatuur heeft. Voor de man is de nauwgezetheid waarmee de vrouw haar handelen stuurt al heel snel overdreven. Maar ik zeg: die man heeft gemakkelijk praten omdat de vrouw alle noodzakelijke maatregelen treft zodat hij alleen maar hoeft toe te kijken. Overigens, het is niet alleen het reilen en zeilen in het gezin waar de vrouw zo haar zorgen over heeft. Voor de werkende vrouw is net zo belangrijk dat zij haar collega’s niet tekort doet; en in het werk zelf geen steken laat vallen. Zij zal niet op precies vijf uur alles uit haar handen laten vallen omdat de officiele werktijd is verstreken. Nee, ook dan zal de zorgzame vrouw haar ritueel van ‘check-check-dubbelcheck’ uitvoeren voordat zij met een gerust hart huiswaarts kan keren. En dan is het werk misschien wel naar tevredenheid afgerond, maar dan wachten nog altijd weer de nodige onaangename verrassingen thuis: de achterdeur zit niet op slot, het broodmes ligt open en bloot op het aanrecht en er hangt een raar, verdacht luchtje in de bijkeuken. Dan kan de vrouw, met de energie wat zij nog over heeft, weer aan de slag om alles weer in het gareel te krijgen.

Als één van mijn kinderen (dertigplus), na een bezoekje, met de auto huiswaarts keert, dan kan ik het niet laten om te zeggen: ‘rij voorzichtig’. Overbodig? Misschien. Maar ik heb het liever wel gezegd, dan niet.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Instruction is a bit of nature, and both inherited qualities and condition add to the information. Inherited qualities give people, their potential knowledge and nature choose how close or far away that potential is met.

  WWE Dean Ambrose Vest
  27/01/2018 11:09
  (5 jaren geleden)

 • Vidmate is just about the best streaming service that I have come across and wouldn't want to exchange it for anything else.

  Lucky Patcher Apk Games
  09/11/2017 09:09
  (5 jaren geleden)

 • thanks for info

  Cheap php scripts
  08/11/2017 21:46
  (5 jaren geleden)

 • Goedemorgen Jeffrey,

  Ik lees net de Telegraaf en jou stukje.
  Ik wil gewoon even zeggen, goed geschreven!!!.
  En bovenal LIEF!!
  Fijne dag. Vriendelijke groet Leontien.

  Leontien zethof
  06/11/2017 09:00
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie