Columns en Archief

Ouderwetse types

01 March 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie mee wil komen in deze moderne samenleving, moet van wanten weten. Mensen die brutaal, mondig en dominant zijn, hebben meteen een streepje voor. In het maatschappelijk verkeer worden persoonlijke eigenschappen als optimistisch, enthousiast, productief, gevat en ondernemend als bijzonder gunstig aangemerkt.

En eenieder die zich ook nog eens oplossingsgericht, flexibel, mobiel, stressbestendig en kritisch weet te profileren, heeft eigenschappen die passen in de tijdgeest van nu. Vervelend is het daarom wel dat daardoor hele andere type mensen buiten de boot vallen. Het zijn mensen de wel deugen, maar totaal geen erkenning of waardering krijgen voor wie ze zijn. Dat zijn bijvoorbeeld types die het plezierig vinden om te luisteren. Zij staan niet meteen vooraan om één of andere mening te verkondigen, maar verdiepen zich liever eerst in wat er zoal speelt in het gezelschap waarmee zij verkeren. Het zijn mensen die zich doorgaans onopvallend en bescheiden opstellen. En als zij al wat van zich laten horen, dan hebben zij eerst heel goed nagedacht of het de moeite waard is om voor het voetlicht te treden. Deze groep wordt al gauw aangemerkt als ‘subassertief', ‘emotioneel geremd' en ‘secundair' en verschijnen daardoor op mijn spreekuur met het verzoek om een behandeling voor hun verlegenheid. Gelukkig kan ik de meesten ervan overtuigen hoe onzinnig het is om achter de modieuze horde aan te lopen. Een vergelijkbare groep mensen heeft een levenshouding die getuigt van dienstbaarheid, dankbaarheid en nederigheid; typeringen die sowieso niet meer van deze tijd zijn. Geen wonder dat deze figuren door de heersende mening al gauw worden weggezet als ‘naïef', ‘slaafs' en ‘behaagziek', waardoor een innerlijk proces van groeiende zelftwijfel kan ontstaan. En dat is niet alleen jammer, maar volstrekt onnodig. Want, het zijn juist deze mensen die de kunst verstaan om zich te verwonderen over het leven en hun zegeningen te tellen; een simpele en beproefde manier om gelukkig te zijn. Een derde groep mensen kenmerkt zich als serieus, bedachtzaam en gewetensvol. Deze types zijn doorgaans heel gevoelig voor alles wat tussen mensen speelt en verzetten veel denkwerk om grip te houden op het leven. Zij neigen enigszins tot melancholie en worden daarom al gauw beoordeeld als ‘depressief', ‘star' en ‘negatief', waardoor zij meer dan eens onder druk worden gezet om vrolijkheidspillen te slikken. Leuk voor de farmaceutische industrie, maar daarom niet minder belachelijk. Immers, mensen worden tot ‘patiënt' genomineerd omdat de maatschappij het somberen en piekeren niet tolereert.

Net als met kleding, hobby's en muziek zijn ook karaktereigenschappen aan de mode onderhevig. Wie ooit aanzien genoot voor zijn plichtsbesef en loyaliteit, wordt nu met de nek aangekeken omdat hij niet kan ‘loslaten'. Maar, laat u niet gek maken. Want, alles wat ooit was, wordt vanzelf weer een trend.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Heel herkenbaar. De spiegel laat zien dat ik ook bewust en onbewust bezig ben labelen en etiketteren en jez wordt zelf ook onwrikbaar gepositioneerd door je omgeving. Je kan bijkans niet meer ontsnappen aan deze beeldvorming.

    Wel jammer :-), dat dan weer wel

    Henk
    09/03/2010 13:59
    (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie