Columns en Archief

Opgeruimd

16 November 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Huishoudelijke taken worden beschouwd als tweederangs. Stofzuigen, afwassen en strijken: zij staan onderaan in de rangorde van dagelijkse verantwoordelijkheden. Maar deze desinteresse voor het huishouden is onterecht. Want wie met overgave poetst en boent, is psychologisch in het voordeel.

Dat het opruimen als minnetjes wordt beschouwd, is vooral te wijten aan het repeterend karakter ervan. De boel is nog maar net aan kant of daags later kan hetzelfde ritueel worden gevolgd. Goed beschouwd is dit een loos argument. Want het is juist dit dagelijks ritueel dat de mens een gevoel van innerlijke rust kan geven. Oefening baart kunst waardoor van het ritualistisch handelen een meditatieve werking uitgaat. Het opruimen wordt ook vaak gezien als een domme bezigheid; alsof een kind de was kan doen. Echt onzin. Nog niet zo lang geleden gingen meisjes naar de huishoudschool, waar serieus les werd gegeven in vakken als wasbehandeling, verstellen en strijktechnieken. Dat de school is verdwenen, wil niet zeggen dat huishoudkunde overbodig is geworden, maar eerder dat de emancipatiebeweging van de vrouw succesvol was (‘het enige recht van de vrouw is het aanrecht’). Maar door de vrouw van het aanrecht weg te halen, is het huishouden verworden tot amateuristisch geknoei. Iedereen rommelt maar wat aan, waardoor het gezinsleven gekenmerkt wordt door een huishouden van Jan Steen. Nee, een kundig huishoudster is niet van gisteren. Zij heeft orde, overzicht, techniek, planning, gevoel voor timing, oog voor detail, geduld, incasseringsvermogen en intellect; allemaal ontwikkelde vaardigheden waardoor het argument van ‘dom werk’ gelijk de prullenbak in kan. Interessant in dit verband is het populaire boek (‘Opgeruimd’) van Marie Kondo. Haar aanpak, bekend als de Konmari-methode is vooral bekend door het advies om alles wat je hebt te vergaren; en vervolgens weg te doen wat ongelukkig maakt en te bewaren wat vrolijkheid verschaft. Ook laat zij op Youtube precies zien hoe sokken moeten worden gevouwen, waardoor de liefde met het eigen bezit wordt versterkt. Marie Kondo is een hoogopgeleide vrouw die met haar boeken het opruimen weer naar het niveau terugbrengt waar het thuishoort,

Zorg besteden aan het wegwerken van de chaos, is geen tijdsverspilling. Het is de beste manier om ruimte te maken in het hoofd; ook voor de man geen overbodige luxe.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This has many features which make it one of the favourites for many people across the world.

  aol mail sign in
  12/01/2018 15:36
  (5 jaren geleden)

 • This is surely a very good blog, thanks a lot for sharing such nice information here.

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:04
  (6 jaren geleden)

 • We should keep clean our all the household appliances because everything is important at their time for example if you need to press your shirt and your iron is not working properly so what you do. So, its better to check and clean all the household appliances twice a month.

  E Liquids Canada
  22/08/2016 16:51
  (6 jaren geleden)

 • Typically the tragedy through Pakistan continues to worsen for the reason that relief necessities and solution fall far in immediate need of what should be used. More solution is desperately needed being the potential for innumerable fatalities gets started to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:45
  (6 jaren geleden)

 • nice post

  gucci replica
  05/07/2016 11:42
  (6 jaren geleden)


 • Opmerkelijk! Het is echt geweldig stukje schrijven, heb ik veel duidelijk idee kreeg over het onderwerp van dit stuk van het schrijven.

  safety vest
  29/03/2016 11:53
  (7 jaren geleden)

 • dat boek van Kondo wil ik nog steeds graag lezen:-) alleen is het boek in alle bibliotheken hier in de omgeving standaard uitgeleend, kun je nagaan hoeveel mensen er met opruimen bezig zijn;-)

  didi
  23/11/2015 12:56
  (7 jaren geleden)

 • De dictatuur van het geluk. Waarom moet het hoofd altijd opgeruimd zijn?

  Albert
  20/11/2015 13:53
  (7 jaren geleden)

 • Ik ben professional organizer en help je graag als je teveel rommel en spullen hebt en last hebt van een ongeorganiseerd leven. Weet je niet waar je moet beginnen met opruimen of hoe je het aan moet pakken? Laat het me dan weten. Kijk op mijn website www.perfectplanning.nl

  Mooi stuk Jeffrey, ik zou willen dat mensen meer gingen beseffen hoe fijn het is als er opgeruimd is.
  Ik ben ervan overtuigd dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd en leven geeft!

  Marieke van Slooten
  17/11/2015 14:54
  (7 jaren geleden)

 • Zo is het maar net!

  Floria
  16/11/2015 10:57
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie