Columns en Archief

Op een

14 June 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Het zijn van die dromerige romantici. In ieder geval hebben zij het perfecte plaatje in hun hoofd van hoe de ware liefde zou moeten zijn. Ik heb het over mensen die altijd en overal hun liefdespartner op de eerste plaats zetten; en daarmee zichzelf in het ravijn doen storten van tragische teleurstellingen.

Dat perfecte plaatje van de ware liefde bestaat uit vijf basiselementen: 1) ononderbroken wederkerigheid (wat ik geef, krijg ik terug) 2) emotionele openheid (geen geheimen voor elkaar) 3) exclusiviteit (niemand anders dan elkaar) 4) vrij in verbondenheid (het beste gunnen aan elkaar) 5) doorlopende affirmatie (elkaar bewieroken). Nu is het zo dat mensen die dit soort van perfecte liefde kunnen opbrengen en uitdragen, feitelijk aan te merken zijn als door God gezonden engelen: zij geloven in het goede (van de mens); en zullen ook door het vuur gaan om afgedwaalde zielen weer op het goede pad te brengen. Het echte probleem is dit: zij zijn zelf zo vervuld van alles wat liefde heet, dat zij niet in staat zijn om de onvolkomenheid van anderen te zien. Tegelijkertijd roepen zij, vrijwel onmiddellijk, de nodige weerstand op zoals zendelingen dat meemaken wanneer zij, met de Bijbel in de hand, ergens aanbellen om de onwetenden te bekeren. De meeste mensen slaan harteloos de deur dicht en denken: ‘aan mijn lijf geen polonaise’. De afgewezen zendeling zal denken: ‘ook van deze goddeloze mensen zal ik blijven houden’. Zo zijn engelen; en meer dan eens komt één van deze engelen bij mij op het spreekuur met klachten als: vermoeidheid, somberheid, liefdesverdriet, verslagenheid, weinig energie en zelftwijfel. Het spreekt vanzelf dat ik voor een engeltje extra mijn best doen, al was het alleen maar dat zij toch de uitzondering op de regel zijn. Eén van die engelen heet Trix. Zij heeft haar relatie met Kees moet beëindigen omdat hij was vreemdgegaan; en haar meer dan eens had voorgelogen. Zij is vooral ‘in shock’ dat haar dit overkomt; en kan niet bevatten hoe de man, voor wie zij zoveel liefde en passie voelt, haar dit zou aandoen. Nu zou iedereen, in dezelfde positie, zich hopeloos verraden voelen. Maar voor Trix snijdt de houding en gedrag van Kees dwars en snoeihard door haar ziel; en haalt alles onderuit waar zij zo heilig in gelooft. Om die reden alleen al probeert zij met Kees in gesprek te blijven, om op die manier van hem te kunnen horen hoe hij tot inkeer te komen. Kees blijft bot en afwijzend in zijn reacties; en als psycholoog probeer ik Trix te laten inzien hoe zij, met al haar goedheid, het slechte in Kees alleen maar aanwakkert.

Het idee van ware liefde is mooi; en helemaal fantastisch als twee mensen daar een beetje in de buurt komen. Tegelijkertijd is het perfecte plaatje zo oogverblindend dat menigeen alleen maar wild om zich heen slaat.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie